Hvor lidt kød kan vi egentlig spise, hvis vi vil passe på planeten?
Det spørgsmål har en gruppe forskere fra DTU nu givet et konkret svar på: 255 gram om ugen. Det er den maksimale mængde kød – og kun i form af fjerkræ og svinekød – som en person kan indtage, uden at det belaster jordens økosystemer udover det bæredygtige.
Det fremgår af en ny videnskabelig artikel i Nature Food, udarbejdet af DTU-forskere, og omtalt i en pressemeddelelse fra DTU via Ritzau.
Oksekød er i den sammenhæng helt udelukket. Ifølge hovedforfatter og postdoc på DTU Sustain, Caroline H. Gebara, kan man ikke spise oksekød i nogen meningsfuld mængde uden at overskride de såkaldte planetære grænser.
”Vores beregninger viser, at selv beskedne mængder rødt kød er uforenelige med jordens kapacitet til at genskabe ressourcer, når vi tager højde for de miljøpåvirkninger, vi har undersøgt. Til gengæld findes der mange diæter – også med kød – som både er sunde og bæredygtige,” forklarer hun.
En global udfordring – og en individuel indsats
Forskerne satte sig for at finde ud af, om det overhovedet er muligt at dække hele verdens ernæringsbehov uden at overskride planetens miljømæssige grænser. Svaret er ja – men det kræver en markant omlægning af fødevareforbruget, både på globalt og individuelt niveau.
”Politisk handling er nødvendig for at sikre den globale omlægning. Men også på individniveau skal vi have bedre støtte og vejledning, der gør det nemmere at træffe bæredygtige valg,” siger Caroline H. Gebara.
Derfor arbejdede forskergruppen videre med at finde konkrete anbefalinger for, hvor meget vi kan tillade os at spise af forskellige fødevarer, uden at overforbruge jordens ressourcer. Resultatet blev blandt andet den konkrete grænse på 255 gram fjerkræ eller svinekød om ugen.
”Mange ved godt, at vi burde spise mindre kød – både for miljøet og for helbredet – men det er svært at forholde sig til, hvad ’mindre’ egentlig betyder i praksis. Derfor har vi beregnet et helt konkret tal, som folk kan tage med sig, når de står i supermarkedet,” siger hun.
En almindelig pakke med to kyllingebrystfileter vejer typisk 280 gram – og overstiger altså allerede den ugentlige bæredygtige grænse.
Flere veje til en grøn kost
I deres analyse har forskerne vurderet over 100.000 variationer af 11 forskellige kosttyper, ud fra både miljøpåvirkning (som CO2-udledning, vandforbrug og arealforbrug) og sundhedsmæssige effekter.
Konklusionen er tydelig: selv moderate mængder rødt kød, som okse- eller lammekød, skubber os ud over planetens bæreevne. Til gengæld er det muligt at holde sig inden for grænserne med vegetariske, veganske eller pescetariske kosttyper – dog afhænger det stadig af, hvilke specifikke produkter, der indgår.
Der findes desuden bæredygtige kombinationer, såsom vegetarisk kost med mælkeprodukter eller æg, som også kan være miljøvenlige.
Caroline H. Gebara håber, at forskningen kan nuancere opfattelsen af, hvad en bæredygtig kost kan være.
”Man behøver ikke vælge mellem at spise klimavenligt og at nyde sine yndlingsprodukter. For eksempel kan ost sagtens indgå i en bæredygtig kost, hvis resten af måltiderne balanceres rigtigt. Det samme gælder æg, fisk og lyst kød – det handler om helheden,” siger hun.