Ejer du en af disse danske mønter? Kan være en formue værd

18/05/2024 05:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Ejer du en af disse dansker mønter?

Mest læste i dag

Ifølge mønteksperten Claus Johansen fra montbutikken.dk, der har beskæftiget sig med gamle mønter siden 2007, kan det godt betale sig at gennemgå både skuffer og tegnebøger grundigt. Johansen understreger, at selv udgåede mønter, der ikke længere er gyldige i handlen, kan have en betydelig værdi. Deres værdi afhænger ofte af sjældenhed.

For eksempel er 68 danske 25-øre-mønter listet til salg for 100 kroner på Den Blå Avis, selvom mønten ikke længere er gyldig og blev fjernet fra betalingssystemet i 2011. En svensk 25-øre fra 1953 kan endda finde købere til 15 kroner, hvilket er 60 gange dens oprindelige værdi, på trods af at den også er udgået i Sverige.

Det er dog vigtigt at bemærke, at en høj salgspris ikke nødvendigvis betyder, at mønterne faktisk er meget værd. De skal først finde en køber. Ifølge Johansen er den danske 25-øre generelt ikke meget værd på grund af det store oplag. Men værdien af mønter afhænger generelt af møntens alder og stand, og en 25-øre kan godt være værdifuld, hvis den er fra et specielt år. DBA Guide nævner, at en 10-øre-mønt fra bestemte år kan være op til 300 kroner værd, ifølge historie-online.dk.

Johansen anbefaler, at man undersøger gamle mønter nærmere, hvis man tror de kan være værdifulde. "For danske mønter siger jeg ofte, at mønter fra før 1924 generelt har en værdi," siger han. Dog er der undtagelser, og mange mønter fra det gamle Rom og lignende, selv fra år 0, er ofte ikke så værdifulde, som folk tror, på grund af deres store antal.

Hvis man vil vide, om en mønt har værdi, kan man undersøge, hvor mange eksemplarer der er fremstillet i det pågældende år. "Jo mindre oplaget var det år, desto mere er mønten værd," forklarer Johansen. Standen er selvfølgelig også afgørende.

For dem med en stor samling af gamle danske mønter kan det især betale sig at kigge efter en-øre-mønter fra 1876 og 1881, da disse kan være solgt for op til 10.000 kroner, selv i dårlig stand til omkring 500 kroner.

Johansen holder sig tilbage fra at afsløre, hvad det dyreste møntsalg han kender til er, men nævner, at det overstiger 10.000 kroner. En britisk mand opdagede for eksempel en gammel mønt værd cirka 2 millioner kroner i sin søns legetøjskasse, rapporterede Jyllands-Posten i 2016, hvilket understreger potentialet i gamle mønter.