Efter en stor beslutning: Nu gør Lidl status

27/09/2023 09:02

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Lidl gør status på udfasningen af tobak efter fire måneder.

Mest læste i dag

I maj offentliggjorde Lidl, den førende dagligvarekæde, deres plan om at fjerne alle tobaksprodukter fra deres sortiment inden udgangen af 2028. Dette initiativ afspejler Lidls ønske om at påtage sig rollen som ansvarlige købmænd, der går i spidsen for forebyggelsesindsatsen.

Siden denne erklæring er blevet afgivet, har Lidl allerede fjernet 20 procent af deres tobaksprodukter fra hylderne. De har også åbnet fem butikker, hvor tobaksvarer er bannlyst, og planlægger at åbne yderligere ti sådanne butikker i forbindelse med renoveringen af de Aldi-butikker, som Lidl overtog tidligere i september.

Fire måneder senere konkluderer Khalil Taleb, viceindkøbsdirektør i Lidl Danmark, at udfasningen forløber positivt. Han udtaler i en pressemeddelelse: "Hvis vi ser på omsætningen fire måneder efter annonceringen, kan vi konstatere, at vi ikke har mistet kunder. Selv rygere fortsætter med at handle hos os. Selvom vores omsætning på tobaksprodukter er faldet med omkring 11 %, er dette et tab, vi er villige til at påtage os for at reducere mængden af tobak i samfundet. Dette er en meget positiv udvikling."

Taleb tilføjer også: "En intern undersøgelse viser, at vores medarbejdere støtter dette initiativ og modtager positive tilbagemeldinger fra vores kunder."

Medarbejderne støtter initiativet, som Taleb nævner. En intern undersøgelse blandt medarbejderne viser, at flertallet af dem er positive over for beslutningen om at stoppe med at sælge tobak.

Medarbejdere bakker op om initiativet

Kim Christensen, en butikschef hos Lidl på Skagensvej 100 i Hjørring, deler sin begejstring: "Jeg er butikschef i vores nye butik i Hjørring, som åbnede i maj og var vores første tobaksfrie butik. Jeg er meget stolt over dette. Jeg synes, at det er godt og meningsfuldt at være en del af en dagligvarekæde, der reducerer tilgængeligheden af tobak og dermed gør noget godt for samfundet. Vores kunder har reageret positivt på initiativet, og vi har kun modtaget positive tilbagemeldinger."

Kræftens Bekæmpelse opfordrer Lidls kollegaer til at følge trop

Lidl er en del af partnerskabet "Røgfri Fremtid," som sigter mod at opnå en røgfri generation inden 2030. Khalil Taleb opfordrer til handling ud over dialog for at opnå dette mål og påpeger, at antallet af rygere i Danmark ikke er faldet siden 2020, på trods af prisstigninger og neutrale cigaretpakker. Han håber, at politikere vil overveje spørgsmålet om tilgængelighed i forebyggelsesdiskussionerne.

Kræftens Bekæmpelse, der arbejder sammen med Trygfonden i partnerskabet "Røgfri Fremtid," er særligt fokuseret på tilgængelighed. De roser Lidls initiativ som et stort skridt mod en røgfri fremtid og opfordrer andre dagligvarekæder i branchen til at følge efter. Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, udtaler: "Tilgængelighed er afgørende for at forhindre, at børn og unge begynder at ryge eller bruge nikotinprodukter. Det er glædeligt, når vores partnere træffer sådanne initiativer, mens vi venter på politiske beslutninger. Vi er også glade for, at vi nu har over 300 partnere i Røgfri Fremtid."