Dyster udsigt for de danske bilejere

27/02/2024 05:14

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
2023 var et udfordrende år, men ...

Mest læste i dag

2023 bød på store udfordringer for mange i Danmark, og bilindustrien var ingen undtagelse.

I løbet af året oplevede sektoren både nedgang i priser og en høj grad af usikkerhed, som tvang både forhandlere og private sælgere til at skære betydeligt ned på priserne for brugte køretøjer.

Dette resulterede i, at bilister, som ejede en bil i 2023, stod overfor større økonomiske tab end hvad de havde regnet med, ifølge en artikel fra Finans.

Markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen fremhæver, at det totale beløb for prisnedsættelser nåede op på mere end 1,5 milliarder kroner i 2023 sammenlignet med de oprindeligt udbudte priser.

Det gennemsnitlige prisfald per køretøj var næsten 3.500 kroner, med brugte elbiler som de mest påvirkede.

Jan Lang udtaler: "Det er tydeligt, at det store antal prisjusteringer viser, at både forhandlere og private sælgere hurtigt måtte revidere deres forventninger til fortjeneste lige fra årets begyndelse, og elbilerne specielt led tab i årets første måneder."

Ifølge analysen oplevede de 50 mest populære modeller i gennemsnit et prisfald på 22.100 kroner, inden salget blev afsluttet.

Udsigten for 2024 ser ikke lysere ud for bilbranchen, med allerede rekordhøje prisnedsættelser i januar:

"Januar 2024 har sat rekord i antallet af prisjusteringer, hvilket direkte fører til historisk lave priser på plug-in-hybrider, elbiler og dieselbiler," rapporteres det i analysen.

Selvom de lavere priser kunne virke tiltalende, advarer Jan Lang mod en fortsat tendens til prisfald, da det kan medføre, at potentielle købere afventer yderligere nedsættelser, skabende en negativ prisudvikling.

Denne bekymring deles af Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM, som påpeger, at frygten for at købe midt i et prisfald får folk til at tøve med at anskaffe en ny bil.