Guldprisen oplevede for nylig en historisk stigning i de tidlige asiatiske handelstimer, hvor ædelmetallet nåede sit hidtil højeste niveau. Prisen steg til 2135,39 dollar per ounce (28,35 gram), hvilket svarer til cirka 14.640 danske kroner – en rekord, der ikke er set siden 2020 ifølge SE og HØR.
Årsagen til den stigende pris knytter sig delvist til investorer, der har set guld som en sikker havn, især efter konflikten mellem Israel og Hamas, der begyndte den 7. oktober. Samtidig antyder tegn på aftagende inflation i USA, at centralbanken muligvis vil sænke renten, hvilket yderligere styrker interessen for guld som en investering.
Bart Melek, chefstrateg for råvarehandel i TD Securities, forudser, at guldpriserne i gennemsnit vil ligge omkring 2100 dollar per ounce i andet kvartal af 2024. Han refererer også til en nylig undersøgelse fra World Gold Council, hvor 24 procent af de adspurgte centralbanker planlægger at øge deres guldbesiddelse inden for det næste år, hvilket potentielt kan øge efterspørgslen.
Danmarks Nationalbank besidder omkring 66,5 tons guld, der ved udgangen af 2022 repræsenterede en værdi på 27 milliarder kroner. Denne guldbesiddelse, en del af Nationalbankens valutareserve, bruges til at opretholde stabiliteten i kronekursen i overensstemmelse med fastkurspolitikken. Størstedelen af guldreserven opbevares i Bank of England, og hver guldbar vejer i gennemsnit 12,5 kilo.