De færreste boligejere er klar over det: Går glip af tusindvis af kroner

25/09/2023 05:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er meget få, der er klar over det.

Mest læste i dag

Selvom der er stor interesse for varmepumper blandt de danske husejere, så er flere end hver tredje ikke klar over, at der åbner en ny tilskudspulje. Dette fremgår af en undersøgelse udført af Kantar Public for Gjensidige og NRGi, ifølge en pressemeddelelse fra Gjensidige.

På tirsdag den 12. september åbner Energistyrelsen op for ansøgninger til en ny varmepumpepulje, hvor danske husejere kan søge om tilskud til energieffektiviseringsprojekter.

Trods den store efterspørgsel på varmepumper blandt danske husejere viser den nævnte undersøgelse, at hele 45 procent af dem, der bor i hus, slet ikke er klar over eksistensen af varmepumpepuljen.

Kantar Public har udført denne undersøgelse for Gjensidige og NRGi.

Varmepumpepuljen udgør én af to nye tilskudspuljer, der har erstattet Bygningspuljen fra og med 2023. Der er i alt afsat 236,1 mio. kroner i tilskudsmidler til rådighed. Henrik Sagild, skadedirektør hos Gjensidige, er overbevist om, at midlerne vil blive benyttet flittigt. Han påpeger også vigtigheden af, at flere husejere bliver opmærksomme på muligheden for at søge tilskud.

Sagild udtaler, “Energioptimering af boligen er en gevinst på flere planer, det gælder både privatøkonomien og klimaet, men har ofte også en skadeforebyggende virkning, når gamle installationer udskiftes med en ny og grønnere løsning. Det er derfor også vigtigt, at folk er klar over, at der faktisk er mulighed for at få et tilskud til at foretage en stor investering som udskiftning af sin boligs varmekilde er.”

Stor efterspørgsel for energirenovering og varmepumper

Selvom kendskabet til tilskudsmidlerne er begrænset i de danske hjem, så er der stor interesse for varmepumper. Undersøgelsen viser nemlig, at hver femte overvejer at skifte til en varmepumpe, så længe der er offentlige tilskud tilgængelige.

Disse tal overrasker ikke Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi, der dagligt besøger danske hjem.

Andersen udtaler, “I løbet af de seneste år har jeg i stigende grad oplevet, at husejere og potentielle købere stiller krav til energioptimering og energimærkning af boligen. Og her repræsenterer varmepumpen en fremtidssikret løsning, der bidrager positivt til begge dele.” Han tilføjer, “Varmepumpen er en investering i et grønnere alternativ, der bidrager til en reduktion af CO2-udledningen. Samtidig nedbringer den husstandens varmeregning og øger boligens markedsværdi, så jeg kan godt forstå, at varmepumperne er i høj kurs.”

Andersen forklarer videre, at energioptimering med varmepumpe i udgangspunktet er en markant økonomisk investering, der kan løbe op i 120 til 150 tusinde kroner.

Gennem Energistyrelsens varmepumpepulje kan husejere opnå tilskud på 17.000 kr. ved skift til luft-til-vand-varmepumpe og 27.000 kr. ved skift til jordvarmepumpe.

Fakta om Varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen er en tilskudsordning administreret af Energistyrelsen. Den giver økonomisk støtte til danske boligejere, virksomheder og foreninger, der ønsker at skifte deres nuværende opvarmningskilde ud med en varmepumpe.

Det er Energistyrelsen, der administrerer Varmepumpepuljen. Varmepumpepuljen udgør én af forventeligt tre forskellige tilskudspuljer i 2023, som er en del af Energiaftalen fra 2018.

For at kunne ansøge om midler fra Varmepumpepuljen, skal man eje en helårsbolig, der opvarmes via gas, olie eller træpiller.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev udført blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i februar og marts 2023.