Danskerne bør droppe denne dårlige vane: Bringer sengelus ind i hjemmet

26/10/2023 15:04

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Danskerne bør droppe vanen.

Mest læste i dag

Endnu en europæisk metropol oplever nu udfordringer i form af små blodsugende væggelus. Først var det Paris, hvor billeder og videoer af disse skadedyr har floreret på sociale medier i de seneste uger, efter at de blev opdaget i offentlig transport, biografer, hoteller og andre steder. Nu rapporterer også London om en stigende forekomst af væggelus.

Denne information kommer fra en udmelding fra forsikringsselskabet If Forsikring.

Det er værd at bemærke, at risikoen for at få væggelus med sig hjem eksisterer overalt, også på fine hoteller, og dette gælder også i Danmark. Den udfordring, vi står over for, er, at det er mennesker, der fungerer som transportmidler for disse skadedyr.

"Årsagen til denne stigning skyldes primært den øgede mængde af rejseaktivitet og korte ophold. Det betyder, at væggelus ofte ender med at følge med hjem i kufferter eller tasker og måske endda til nye hoteller i samme bagage," forklarer Birgitte Ringbæk, kommunikationschef hos If Forsikring.

Når væggelusene først har spredt sig fra tasker og kufferter til hjemmet, gemmer de sig, hvor mennesker og dyr opholder sig, og de dukker op for at suge blod, når de har brug for næring.

Desuden er der en stigning i antallet af væggelus på grund af deres stigende modstandskraft over for bekæmpelsesmidler. Det skal bemærkes, at væggelus faktisk tilhører gruppen af små, blodsugende tæger.

Behandling til mange tusinde kroner

Det er vigtigt at forstå, at der ikke findes en enkel løsning for at slippe af med væggelus, og det kræver normalt professionel hjælp. Et af Danmarks største skadedyrsbekæmpelsesfirmaer, Anticimex, rapporterer også om en markant stigning i væggelusproblemer i Danmark. Fra maj til september i år har Anticimex håndteret 750 sager vedrørende væggelus alene i Danmark, hvilket er mere end det dobbelte i forhold til samme periode sidste år.

Hvis kunder har oplevet væggelusangreb i deres boliger, samarbejder forsikringsselskabet If med Anticimex for at løse problemet. En fuld behandling af hjemmet kan blive en dyr affære, og det kræver ofte udvidet dækning på hus- eller indboforsikringen. Derfor er det en god idé at undersøge forsikringsdækningen i god tid.

I de mest alvorlige tilfælde, hvor væggelusene har spredt sig i en bolig, skal kunder fryse alt indbo ned for at dræbe insekterne med kulde. I andre tilfælde kræver det specielle maskiner til dampning af møbler som sofaer og senge for at udsætte væggelusene for høj varme. Tøj skal vaskes ved 60 grader, og hvis det ikke kan tåle denne temperatur, skal det opbevares i plastikposer og fryses.