Lena Furuskog, en 51-årig buschauffør, har taget et markant initiativ for at få unge til at vise respekt for hendes arbejdsplads og medpassagerer.
Lena Furuskog kører dagligt mellem Nässjö, Eksjö og Vetlanda i Sverige, og hun har gymnasieelever med om morgenen. De seneste måneder har hun dog oplevet, at en gruppe elever har haft svært ved at opføre sig ordentligt i bussen. Eleverne har bl.a. siddet med beskidte sko på sæderne og lagt ting mellem sæderne. I mandags nåede hun grænsen og måtte bede en af eleverne forlade bussen.
Det skriver AftonBladet.
"Jeg har i månedsvis forsøgt at tage fat bag i bussen og minde dem om at tage sig sammen. Jeg sagde, at hvis der ikke blev bedre, ville de blive smidt ud. Og her er vi nu – i dag smed jeg dem ud," forklarede Lena Furuskog.
Efter at have smidt eleven ud af bussen valgte Lena Furuskog at dele sin oplevelse i en artikel i "Ordet är fritt"-spalten i Vetlanda-Posten og på sociale medier, hvor reaktionerne har været overvældende.
"Responsen har været fuldstændig fantastisk. Mange har kontaktet mig og syntes, det var godt gjort," sagde Furuskog, som nu føler sig styrket af den positive feedback.
En af de bekymrede mødre, der kontaktede Lena Furuskog, foreslog endda, at der optages videoer fra buschaufførernes dagligdag for at øge opmærksomheden omkring problemet.
Lena Furuskog understreger dog, at ansvaret ikke kun ligger hos buschaufførerne, men også hos forældrene.
"Forældrene skal turde sige fra og stille krav til deres børn. Vi skal ikke opdrage deres børn. De skal lære, hvordan man opfører sig overfor andre mennesker. Hvis flere tænkte som hende, ville det være forfærdeligt," sagde hun.
Sagde undskyld
Eleven, der blev smidt ud, dukkede også op igen dagen efter for at undskylde for sin opførsel.
"Jeg blev meget glad – det var et stort skridt at turde sige undskyld," udtalte Furuskog.
Lena Furuskogs besluttsomhed har bragt fokus på en udfordring, mange buschauffører og offentlige tjenesteudbydere står overfor: at få unge til at vise respekt og anstændighed, samtidig med at forældrene bliver opfordret til at tage en mere aktiv rolle i denne proces. Det er en påmindelse om, at enkeltes handlinger kan have en stor indvirkning på samfundet som helhed.