Bruger du telefonen, imens den er i oplader? Derfor er det en "frygtelig" idé

20/11/2023 15:11

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Listen over negative konsekvenser er temmelig lang, ifølge eksperterne.

Mest læste i dag

Det kan være udfordrende at bevare tålmodigheden, især når du er nødt til at bruge din telefon (for eksempel lige i dette øjeblik), og samtidig stræber dens batteri efter at blive opladet på præcis det samme tidspunkt.

Men der er vel ingen skade sket, hvis man sætter opladningsstikket i telefonen og derefter benytter sin elskede enhed samtidig – eller hvad?

Uden at være klar over det, kan du bidrage til nedbrydningen af din telefons batteri og resultere i en mindre effektiv, langsommere enhed, hvis du bruger telefonen eller tabletten, mens den er tilsluttet strøm.

Men hvorfor er det sådan? Lad os se, hvorfor de tekniske eksperter mener, at det er en dårlig idé at bruge en telefon, der oplades.

Belaster telefonen fra alle sider

Ingen kan lide at arbejde over – og det kan din telefon heller ikke, siger Patricio Paucar, medstifter af Navi, der specialiserer sig i trådløse betalingsløsninger.

"Hvis du kan undgå at bruge din telefon, mens du oplader den på samme tid, er dette ideelt," bekræfter Paucar. "I bund og grund beder du din telefon om at udføre dobbeltarbejde, og det er muligt, at det kan få din telefon til at overophede. Årsagen til, at dette kan ske, skyldes, at lithium-ion-batteriet opvarmes, når det er overbelastet, og dette kan gøre dit batteri mindre effektivt over tid."

Selvom din telefon ikke overophedes eller oplever nogen batteriskade, siger Paucar, at du skal være klar over, at du får telefonen til at lade langsommere op ved at bruge den - særligt hvis du laver strømkrævende ting som at streame video.

"Hvis du vil have den bedste ydeevne fra din telefon, så tag den sikre rute og undgå at bruge den, mens den oplades," siger Paucar.

Risiko for stød

At bruge vores telefon under opladning kan faktisk også være direkte farligt for os. Det forklarer Jonathan Brax, der har grundlagt hjemmesiderne techable.com og sellmac.com.

"Hvis du bruger din telefon, mens den oplades, har du en højere risiko for elektrisk stød. Ikke-certificerede opladere eller beskadigede kabler er sikkerhedsrisici, som bør undgås," forklarer han til shefinds.com.

Faktisk er listen over potentielle negative effekter ved at bruge din telefon, imens den lader op, lang. Det kan også føre til andre problemer som for eksempel at reducere ydeevnen, få apps til at sænke farten eller fryse.

"Det kan føre til indbrænding af skærmen, hvis skærmen holdes tændt i lange perioder, og det kan forkorte levetiden for andre komponenter," tilføjer Brax.

"Det er bedst at undgå at bruge din telefon mens den oplader for at forlænge dens levetid og sikre din sikkerhed. Vent til den er opladet helt, før du bruger den, eller tag en pause og lad den oplade uafbrudt."