Bilister må ikke glemme det: Sker det, koster det 1.000 kroner i bøde

04/10/2024 19:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Husk det nu, lyder opfordringen.

Mest læste i dag

Når efteråret kommer, følger flere mørke timer og nedsat sigtbarhed på grund af regn og tåge. Det øger risikoen i trafikken, især hvis biler har mangelfulde lygter. SOS Dansk Autohjælp giver derfor gode råd til bilister om, hvad de bør være opmærksomme på.

Efteråret byder på kortere dage, vådt vejr og hyppig tåge, hvilket gør det vigtigt at tjekke sine lygter, når sigtbarheden er lav. Det understreger SOS International i en pressemeddelelse.

"Vi har alle set biler med slukkede baglygter. Det kan skabe farlige situationer med pludselige opbremsninger og øge risikoen for ulykker," siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Hun opfordrer derfor bilister til at give bilen et grundigt lygtetjek nu, hvor mørket tager til.

"Brug en halv time på at tjekke lygterne og genopfriske, hvordan de fungerer, samt hvad symbolerne på knappen til kørelyset betyder," råder Anette Bjørn Juncher.

Det kan være en fordel at teste bilens lygter i mørke for at sikre, at de virker som de skal, og at pærerne ikke er gået.

Hvad siger loven?

Ifølge færdselsloven skal man have kørelys tændt døgnet rundt. Man må dog køre med slukkede baglygter i dagslys og god sigtbarhed.

I lygtetændingstiden, som er fra solnedgang til solopgang, og i dårligt vejr, skal baglygterne være tændt. Hvis de ikke er det, kan det koste en bøde på 1.000 kr., oplyser Sikker Trafik.

Gode råd om lygter

  • Sørg for, at dine baglygter virker korrekt

  • Tjek forlygterne – nærlys skal række mindst 30 meter frem

  • Genopfrisk din viden om kørelys-symbolerne i bilen

  • Hold lygterne rene for at sikre optimal funktion.