Anne-Mette sover med tape for munden: Det har ændret hendes liv

27/04/2025 07:56

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Et stykke tape har forandret Anne-Mettes liv.

Andre læser også

I dag bliver vi konstant mindet om, hvor vigtig søvn er for vores helbred og livskvalitet. Samtidig øges opmærksomheden på søvnapnø – en udbredt, men ofte overset lidelse.

En af dem, der lever med søvnapnø, er Anne-Mette Thvilum fra Fyn. Hun har selv erfaret, hvor svært det kan være at få behandlingen til at fungere i praksis.

Det skriver DR.

Den mest almindelige behandling er CPAP-maskinen, som sørger for, at luftvejene holdes åbne om natten og forhindrer de vejrtrækningspauser, der kendetegner søvnapnø.

Men for mange patienter – heriblandt Anne-Mette – bliver CPAP-maskinen aldrig en naturlig del af nattesøvnen.

"Jeg er meget resultatorienteret og vil gerne gøre det ordentligt, men jeg kunne simpelthen ikke få det her pis til at fungere," fortæller hun.

Dette har hun oplevet

Det er desværre ikke en enlig oplevelse. Faktisk anslås det, at op mod halvdelen af dem, der får udleveret en CPAP-maskine, enten ikke bruger den tilstrækkeligt eller helt opgiver behandlingen.

Det bekymrer eksperter, da ubehandlet søvnapnø ikke blot fører til dagstræthed, men også øger risikoen for alvorlige sygdomme.

Efter mange forgæves forsøg fandt Anne-Mette i samarbejde med en øre-næse-halslæge en alternativ løsning: en næsespray til at mindske hævede næsebor og tape over munden. Metoden har givet hende en langt bedre nattesøvn.

"Jeg kan mærke, at jeg har fået mere energi. Mine børn og børnebørn siger, at jeg er blevet mere nærværende, og det tror jeg også på," siger hun.

Eksperter advarer dog imod at eksperimentere på egen hånd. Tape over munden kan være risikabelt, hvis ikke næsevejene er helt frie.

Derfor anbefales det altid at søge hjælp hos specialister, hvis standardbehandlingen ikke fungerer.

Samtidig arbejder forskere både i Danmark og internationalt på at udvikle nye, mere individuelt tilpassede behandlingsformer i takt med, at flere får stillet diagnosen.