Alt for få danskere ved det: Det koster dyrt på pensionen

17/10/2024 13:51

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan hurtigt blive dyrt.

Mest læste i dag

Danskernes lønninger er steget markant det seneste år, ifølge nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. I 3. kvartal i år steg lønningerne på DA-området med 4,8 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Men ifølge Sampension kan disse lønstigninger have negative konsekvenser for pensionen, som Nyheder24 har modtaget i en pressemeddelelse.

”Danskernes lønninger er steget kraftigt det seneste år,” udtaler Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension, og tilføjer: ”Vi ser, at lønningerne nu kan følge med prisstigningerne. Det er gode nyheder for danskernes privatøkonomi, da det betyder en generel forbedring i reallønnen, og mange oplever, at de har fået en del af deres købekraft tilbage, som blev påvirket af inflationskrisen.”

Vær opmærksom på pensionen

”Men der er også en bagside ved lønstigningerne. At få en højere løn kan faktisk medføre betydelige konsekvenser for pensionen, hvilket kan resultere i et markant fald i levestandarden som pensionist, hvis man har fået højere løn uden at indbetale ekstra til pensionen. Desværre er det mange danskere ikke opmærksomme på,” forklarer Anne-Louise Lindkvist.

Hun påpeger, at det ikke nødvendigvis er indlysende, da pensionsindbetalingerne normalt også stiger med lønnen, da de typisk udgør en fast procentdel af lønnen i Danmark. Men det er ikke tilstrækkeligt.

”Når man får lønstigninger, er det almindeligt at hæve sin levestandard og forventningerne til livet som pensionist. Men ens tidligere pensionsindbetalinger og opsparing er baseret på en lavere løn, hvilket skaber et opsparingsgab, som skal dækkes for at kunne opretholde den ønskede levestandard. Derfor er der behov for ekstra opsparing, hvad enten det er gennem pensionsordningen, bankbesparelser eller bolig,” siger hun.

Beregninger fra Sampension viser, hvordan lønstigninger påvirker pensionen.

God tommelfingerregel

Hvis man har en årsløn på 400.000 kroner og indbetaler 15 procent til pension uden at få lønstigninger i løbet af karrieren, vil man forvente en pensionsindkomst på 85 procent af slutlønnen (400.000 kroner).

Hvis man derimod modtager gennemsnitlige lønstigninger på 1,9 procent om året, falder den forventede pensionsindkomst til 53 procent af slutlønnen, som i dette tilfælde vil være cirka 800.000 kroner.

Ifølge Anne-Louise Lindkvist bør man følge tommelfingerreglen om, at hvis lønnen stiger i et givent år, skal halvdelen af lønstigningen afsættes til opsparing for at undgå fald i forventet pensionsindkomst. For ældre bør der spares lidt mere, mens unge kan spare lidt mindre. Hvis man får lønstigninger år efter år, bør opsparingen øges med lønstigningen plus én procent.

”Jo ældre man er, når man får lønstigninger og dermed hæver sin levestandard, jo færre år har man til at spare op til den højere forventede levestandard som pensionist. Derfor skal særligt ældre danskere være opmærksomme på deres pensionsopsparing og overveje at spare ekstra,” understreger Anne-Louise Lindkvist.

En Epinion-undersøgelse for Sampension har vist, at blandt de danskere, der har fået eller forventer at få lønstigninger i år, planlægger færre end hver femte at indbetale mere til deres pensionsopsparing som følge af denne stigning.