Alt for få danskere kender denne trafik-regel, som ofte overtrædes: Kan give en bøde på 1.000 kroner

25/10/2023 15:32

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Der er mange, der ikke kender reglen.

Mest læste i dag

Der er et væld af trafikregler, og der dukker konstant nye regler op.

Som følge heraf forekommer det til tider, at danskerne ikke er helt bekendt med samtlige regler, men især én regel ser ud til at medføre en betydelig grad af forvirring, idet en alt for stor andel af danskerne ikke er bekendt med den.

Hvis man bryder denne regel, kan man endda pådrage sig en bøde på 1.000 kroner.

Det er interessant at bemærke, at hver tredje dansker ikke er klar over, at det er ulovligt at benytte en mobiltelefon håndholdt, når de cykler. Dette kommer til udtryk i en ny undersøgelse udført af Kantar Gallup på vegne af Gjensidige.

Denne information fremgår af en meddelelse fra Gjensidige.

Vi anvender vores mobiltelefoner til at skifte sange, sende sms'er og tale i telefon, mens vi færdes på cykelstierne. Ikke desto mindre er det ulovligt at bruge en håndholdt mobiltelefon under cykling, præcis som hvis man kører bil. Dette er dog noget, som mange ikke er klar over.

Det viser sig nemlig, at hver tredje dansker ikke er bekendt med reglerne vedrørende brug af håndholdt mobiltelefon under cykling ifølge en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige. Brugen af håndholdt telefon under cykelturen resulterer i øget uopmærksomhed i trafikken, og denne uopmærksomhed er en af de væsentlige faktorer i forhold til trafikulykker.

"Det er selvfølgelig vigtigt at være klar over de gældende regler, når man deltager i trafikken. Dette gælder ikke kun af hensyn til ens egen sikkerhed, men også af hensyn til andre trafikanter. Hvis man fjerner fokus fra vejen, risikerer man at udsætte sig selv og andre for fare, og dette er en situation, som man helst bør undgå," udtaler skadedirektøren i Gjensidige, Henrik Sagild.

Undersøgelsen viser desuden, at uvidenheden er mest udbredt i Midtjylland, hvor hele 40% ikke er bekendt med reglerne, mens borgerne i Nordjylland er bedst informeret om loven. Her er det kun 20%, der ikke er klar over, at brugen af håndholdt mobiltelefon på cyklen er forbudt.

Uopmærksomhed under cykling

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er hver anden cyklist irriteret over medcyklisters brug af håndholdt telefon i trafikken, og derfor er det tydeligt, at uopmærksomhed blandt bilister ikke er det eneste problem.

"Cyklister er langt mere sårbare i trafikken end bilister, og for at beskytte sig selv bør man fjerne alle distraktioner og fokusere på trafikken. Dette gør man ved at have opmærksomheden rettet mod cyklingen og ikke telefonen," udtaler Henrik Sagild.

Ifølge Vejdirektoratet blev 28 cyklister dræbt i trafikken i 2020, og andelen af alvorligt tilskadekomne var den højeste i forhold til alle transportmidler. I alt kom 521 cyklister alvorligt til skade sidste år.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev gennemført af Kantar Gallup for Gjensidige i juni 2021 blandt 1591 repræsentativt udvalgte danskere.

Kender du reglerne for at benytte en håndholdt mobiltelefon under cykling?

Ja 69%

Nej 28%

Ved ikke 3%