Ægtepar havde skønneste udsigt i over 30 år - indtil den pludselig forsvandt

11/05/2025 09:39

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Jens og Marianne Malmstedt har i tre årtier haft udsigt til Solbjerg Engsø fra stuevinduet i deres hjem i Kagerup i Nordsjælland.

Andre læser også

Hvor der engang var udsyn over landskabet, tårner der sig nu en jordvold op på naboens mark. Den er skabt af transportvirksomheden SCT, og markens niveau er hævet op til fem meter over det oprindelige terræn.

Siden 2020 har SCT, en af Danmarks største aktører inden for bygge- og anlægsbranchen, transporteret omkring 450.000 ton jord til det ni hektar store område – svarende til mere end 10.000 lastbillæs.

Det oplyser DR.

Officielt skulle jorden forbedre dyrkningsforholdene på marken, men eksperter og en kendelse fra Planklagenævnet slår fast, at der i virkeligheden er tale om ulovlig opbevaring af overskudsjord – altså deponi, ikke jordforbedring.

Ifølge landinspektør og lektor Michael Tophøj Sørensen fra Aalborg Universitet overstiger projektet klart, hvad der lovligt kan betegnes som jordtilførsel.

Også lektor i affaldsøkonomi Thomas Budde Christensen fra Roskilde Universitet vurderer, at det "åbenlyst ligger udenfor tilladelsesrammerne." Han påpeger, at økonomien sandsynligvis spiller en central rolle: Det koster 129 kroner pr. ton at komme af med jord hos godkendte modtagere, mens en landmand kan tjene op mod 60 kroner pr. ton ved at tage imod den.

Planklagenævn: Fjern jorden

I marts 2024 fastslog Planklagenævnet, at jorden skal fjernes, fordi Gribskov Kommunes tilladelser ikke lever op til kravene i planloven. Afgørelsen understreger, at der er tale om et jorddepot, ikke et landbrugsprojekt.

Markens ejere har anket afgørelsen til Østre Landsret, hvor sagen ventes behandlet i november 2026.

For beboer Jens Malmstedt handler det ikke kun om den tabte udsigt, men også om retfærdighed.

"Der må være nogenlunde rimelighed i det her," siger han og beskriver, hvordan han føler sig magtesløs over for store maskiner, myndigheder og økonomiske interesser, der trumfer borgernes hverdag.

Gribskov Kommune og SCT ønsker ikke at udtale sig, da sagen skal for retten. SCT understreger dog skriftligt, at de mener at have handlet inden for lovens rammer.

Indtil dommen falder, vokser jordbunkerne – og frustrationen – videre i Kagerup.