Er du opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er mest økonomisk at bruge elektricitet om natten? Fra 2022 og frem har strømmen oftest været billigst i solrige eftermiddage om sommeren, og det ser ud til at blive ved med at være tendensen ind i 2024.
Dette fremgår af en nylig pressemeddelelse.
I perioden fra den 1. maj til den 31. august 2023 var prisen per kilowatt-time generelt lavest mellem kl. 13 og 15, hvor den i gennemsnit kostede omkring 0,80 kroner/kWh, inklusive nettarif og moms. I modsætning hertil var prisen mellem kl. 01.00 og 02.00 om natten markant højere med en gennemsnitlig stigning på 25 pct.
"Vi ser en stigning i antallet af solcelleanlæg, hvilket øger produktionen af grøn energi og dermed sænker priserne om dagen, når solen skinner," udtaler Troels Skipper, produktchef for el hos OK.
Billig strøm er grøn strøm
Strøm produceret af vindmøller, solceller og vandkraft betragtes som grøn strøm og anses derfor for at være CO2-neutral:
"I dag er strømmen oftest billigst og grønnest i de solrige eftermiddagstimer, hvor solcellerne yder mest, men også ved gode vindforhold kan prisen være lav døgnet rundt," siger Troels Skipper, og tilføjer:
"At gå efter billig strøm er ikke kun godt for din økonomi – det gavner også klimaet, da billig strøm næsten altid er grøn."
Vær opmærksom på, at mange netselskaber indfører forskellige tariffer i sommermånederne, hvilket betyder, at prisen kan variere afhængigt af tidspunktet på dagen, men generelt vil den være højest i spidsbelastningsperioden fra kl. 17.00 til 21.00.
Sådan udnytter du de billige eftermiddagstimer
Hvis muligt, start dine husholdningsapparater som vaskemaskinen, tørretumbleren eller opvaskemaskinen i dagtimerne. Brug gerne deres timerfunktion til at planlægge starttidspunktet – en funktion som mange nyere apparater har.
For at optimere din opladning, prøv at lade din elbil mellem kl. 13.00 og 17.00, hvor du kan udnytte de lavere tariffer og opnå de mest økonomiske kilometer.
Selvom strømpriserne ofte er lavest i de lyse timer om dagen om sommeren, spiller vejret stadig en stor rolle for elprisen. Derfor anbefaler OK, at du løbende holder øje med elpriserne. Du kan følge priserne time for time via OK Hjem-appen, som kan downloades i App Store (iOS) og Google Play (Android).
Faktorer der påvirker elprisen:
Vejret spiller en central rolle for elprisen, idet sol og vind har stor indflydelse. Den øgede produktion fra solceller bidrager også her.
Danmark er forbundet med elnetværket i Europa, og derfor påvirker udbud og efterspørgsel i nabolandene også priserne lokalt.
Produktionen fra kul- og gaskraftværker i Europa har også betydning, ligesom priserne på kul, gas og biomasse.
Ud over markedsprisen pålægges elafgift, eltarif, abonnementer, spottillæg, moms og nettarif fra dit lokale netselskab, og disse tariffer kan variere time for time, afhængig af geografisk placering.