Når de opvarmes i mikrobølgeovnen, bliver disse fødevarer til rene giftstoffer

26/06/2024 10:26

|

Nicolai Busekist

Mad
Foto: Shutterstock.com
Har du frokost med kontoret? Vær forsigtig, når du varmer den op i mikroovnen. Nogle fødevarer tåler ikke denne form for opvarmning. Hvorfor frarådes denne opvarmningsmetode nogle gange? Hvilke ingredienser er påvirket, og hvad er sundhedsrisiciene? Læs mere her.

Mest læste i dag

Der er mange gode grunde til ikke at lave mad fra bunden ved hvert måltid. Manglende tid, uegnede omgivelser, lyst til nemme løsninger - det er helt forståeligt. Men i modsætning til at stege mad på en pande eller lave mad i ovnen, opvarmer mikroovnen ikke maden jævnt.

Nogle områder bliver meget varme, mens andre forbliver kolde. Denne ujævne opvarmning kan fremme bakterievækst. Eksperter advarer om farerne forbundet med dette, da det kan føre til oppustethed og madforgiftning. Her er en oversigt over fødevarer, du bør undgå at opvarme i mikroovnen.

Disse fødevarer bør ikke genopvarmes:

  • Har du rester af stegt kylling, der ser lidt rosa ud? At tilberede det i mikroovnen er ikke den bedste løsning. Mikroovnen opvarmer ikke jævnt og dræber ikke potentielle bakterier, inklusive salmonella, som kan forårsage kvalme, diarré og opkastning. Varm kyllingen ordentligt i en traditionel ovn for at undgå disse risici.

  • Kartofler egner sig heller ikke til genopvarmning. De mister næringsstoffer og kan blive sværere at fordøje, og måske endda giftige. Lav i stedet en kold kartoffelsalat, som også smager godt.

  • Hårdkogte æg bør heller ikke opvarmes i mikroovnen. Ifølge en undersøgelse fra 2017 kan de eksplodere og forårsage alvorlige forbrændinger og høreskader. Generelt gør mikroovnen æg sværere at fordøje.

Fødevarer, der ikke helt bør undgås:

  • Ris kan forårsage maveproblemer, når de opvarmes i mikroovnen på grund af bakterien Bacillus Cereus. Hvis ris afkøles for længe ved stuetemperatur, kan bakterien formere sig og føre til madforgiftning.

  • Champignoner kan genopvarmes under visse betingelser, men de mister noget af smagen og kan blive svære at fordøje - især efter to dage.

Måske har du tidligere genopvarmet disse fødevarer uden problemer. Det er muligt og normalt, da ikke alle har samme fordøjelsessystem. Det vigtigste er at overholde kølekæden og undgå at lade mad stå for længe ved stuetemperatur.

For nogle fødevarer er det bedst slet ikke at genopvarme dem for at undgå ubehagelige overraskelser. Derfor kan det være en god idé at lave en kold pastasalat eller lignende, som du i stedet kan have med til frokost.