Næste gang du køber og spiser parmesanost, kan du uden at vide det sluge en mikrochip, rapporterer blandt andre The Wall Street Journal.
Producenter af ægte Parmigiano-Reggiano, der også er kendt som parmesanost, er nemlig begyndt at indlejre spiselige mikrochips i deres cirka 38 kilo tunge osteskiver. Ifølge The Wall Street Journal er de indlejrede mikrochips kun på størrelse med et sandkorn.
Mikrochips er et nyt middel til beskyttelse mod forfalskninger
Det er ostefabrikanternes måde at beskytte sig mod forfalskninger på. Ægte og original parmesanost er beskyttet af en EU-betegnelse.
Parmigiano-Reggiano skal fremstilles i et bestemt område i Norditaliens Emilia-Romagna-region og følge specifikke produktionsstandarder og -teknikker. Osten modnes i mindst et år.
Ifølge Insider kan ægte parmesanost på grund af sit verdensberømte rygte sælges til en højere pris end for eksempel ost, der blot bærer navnet parmesan. Ægte parmesanost kan kendes på betegnelsen Parmigiano-Reggiano. Der sælges mange efterligninger eller endda forfalskninger af parmesanost rundt om i verden.
Makuja har tidligere rapporteret om forskellige former for fødevareforfalskninger, og foruden ost er eksempelvis olivenolie et almindeligt mål for forfalskninger.
Sådan fungerer den spiselige mikrochip
Ifølge Wall Street Journal fastgøres mikrochips i osten til en særlig etik, der er en fødevaresikker etiket, der almindeligvis anvendes i ostefremstilling. Fra mikrochippen kan man scanne et unikt serienummer, som købere kan bruge til at verificere produktets ægthed. Chipsene gør det muligt at spore osten helt tilbage til mejeriet.
"Vi fortsætter kampen med nye metoder. Vi giver ikke op," siger Alberto Pecorari, der arbejder med at sikre parmesanostens ægthed, ifølge MTV Uutiset.
Ifølge producenten kan de indlejrede chips ikke fjernaflæses eller spores, hvis de ved et uheld bliver spist.