Hvad er sundest: At spise varmt mad til frokost eller aftensmad?

04/03/2024 17:13

|

Nicolai Busekist

Mad
Foto: Shutterstock.com
Spiser du varmt mad til frokost eller aftensmad. For de fleste er det sidstnævnte, men er det den rette løsning?

Mest læste i dag

Sandsynligvis spiser du et varmt måltid mellem kl. 17 og kl. 20 om aftenen. For et halvt århundrede siden var det anderledes. Dengang spiste man varmt om eftermiddagen. Også i andre lande er det helt normalt at spise et varmt måltid midt på dagen.

Men hvad er sundest: At spise varmt mad til frokost eller til aftensmad? Generelt er det bedre at spise et varmt måltid midt på dagen. Når maden er frisklavet, indeholder den ofte mindre sukker end en sandwich med pålæg, skriver RTL Nieuws.

Derudover er et varmt måltid i de fleste tilfælde mere nærende, da det indeholder grøntsager, kød, fisk eller korn. Disse ingredienser er ikke kun sunde, men giver også mæthed. Da din mave og tarme er længere tid om at fordøje et sådant måltid, føler du dig mæt længere og er mindre tilbøjelig til at spise snacks mellem måltiderne.

En anden fordel ved at spise varmt midt på dagen er, at du ikke hurtigt propper det i dig ved dit skrivebord. Du er nødt til virkelig at tage dig tid til det og spiser derfor mere bevidst og vil være mindre tilbøjelig til at spise for meget.

Det er bedre for fordøjelsen

Forskning viser også, at det er bedre at spise varmt mad til frokost end om aftenen. Det er bedre for din fordøjelse. Efter en let, men nærende morgenmad kommer fordøjelsen i gang, og omkring middagstid arbejder den på højeste niveau.

På dette tidspunkt er din fordøjelse bedst i stand til at håndtere et varmt måltid. Du undgår dermed at sidde tilbage med en følelse af at være overmæt.

Ifølge en undersøgelse fra University of Illinois i Chicago har mennesker, der indtager de fleste kalorier om aftenen, en dårligere metabolisme. Og det kan med tiden føre til insulinresistens og vægtøgning, skriver Het Laatste Nieuws.

Du bør spise dagens letteste måltid, når du er mindst aktiv, hvilket for de fleste er før sengetid. Du spiser jo for energien. Hvis du spiser mere, end du har brug for, øger det ikke kun dit blodsukkerniveau, men overskydende kalorier lagres også lettere som fedt.

Det er derfor klogere at indtage det største antal kalorier tidligere på dagen. Med andre ord: Spis et tungere måltid til frokost.

Lettere sagt end gjort

At bytte rundt på måltiderne, så du spiser varmt om eftermiddagen og en sandwich om aftenen, har ikke så meget effekt. Du skal nemlig have et nærende og varieret måltid på begge tidspunkter. Endnu bedre er det at spise varmt mad to gange om dagen, men det skal være sundt, skriver Women's Health.

I praksis er et varmt måltid midt på dagen ret vanskeligt at sørge for. For det første er det dyrere at lave to forskellige varme måltider. Desuden tager det meget tid, og det er ikke så let at tage med på arbejde.

Hvad du kan gøre er at lave en smule mere mad aftenen før. Det, du har til overs, spiser du til frokost. På den måde smider du også mindre mad ud.

En anden ulempe ved at spise varmt midt på dagen ,er risikoen for at miste energi efter måltidet. Det kræver meget energi af din krop at fordøje et stort måltid, og det kan få dig til at føle dig træt. For at modvirke dette, er det smart at gå en tur, når du har spist.