Fødevarestyrelsens advarsel: Dette kan gøre dig syg

19/07/2023 16:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Mad
Foto: Shutterstock.com
Der er vigtige ting, som du bør være særligt opmærksom på.

Mest læste i dag

Kartofler er en almindelig del af mange familiers middagsbord og kan bruges i en lang række retter. Denne alsidige rodfrugt er også populær på grund af dens overkommelige pris.

Ikke desto mindre er der visse ting, man skal være særlig opmærksom på, når man planlægger at servere kartofler som en del af et måltid. Der er faktisk en risiko for at løbe ind i problemer.

Fødevarestyrelsen har delt et opslag på Facebook, hvor de advarer om kartofler, der spirer eller er grønne. Kartoffelspirer indeholder et giftigt stof kaldet glykoalkaloid, som kan forårsage hovedpine, mavesmerter og diarré. Det anbefales derfor altid at fjerne spirerne, inden man spiser kartoflen.

Sådan bør kartofler opbevares

Det anbefales ikke at indtage en kartoffel, hvis den har fået en grøn farve.

"Hvis kartoflen har antaget en grøn farve, skal du undlade at spise den. Dette indikerer typisk tilstedeværelsen af glykoalkaloider. Selv hvis kun en del af kartoflen er blevet grøn, findes stoffet i hele kartoflen, og det anbefales derfor ikke at bide i den," udtaler Fødevarestyrelsen, som også giver gode råd om opbevaring af kartofler.

Hvis du ønsker at forlænge holdbarheden af dine kartofler, skal de opbevares et mørkt sted og uden for køleskabet - for eksempel i en skuffe eller i en tætsluttende beholder. Hvis kartofler udsættes for sollys, vil de hurtigere antage en grøn farve.