Derfor skal du ikke drikke kaffe som det første om morgenen

23/05/2023 08:30

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com
Mad
Foto: Shutterstock.com
Det kan være en god idé at vente nogle timer, før du indtager dagens første kop kaffe.

Mest læste i dag

For rigtigt mange af os starter dagen med den første kop kaffe.

Men ifølge forskere bør man faktisk vente med at drikke kaffe, indtil ens kortisolniveau i kroppen er lavt, hvis man ønsker at få den bedste effekt, skriver Kaffegeek ifølge DinSide.

Kort tid efter man vågner, begynder ens krop at producere kortisol, og efter cirka to timer når kortisolniveauet sit højdepunkt.

Derfor kan det være en fordel at vente nogle timer, inden man nyder den første kop kaffe.

Kortisolniveauet i kroppen varierer i løbet af dagen og er forskelligt fra person til person. For at få den optimale effekt af koffeinen anbefales det at vente tre til fem timer efter at man er stået op, før man indtager den første kop kaffe.

Hvis man har brug for lidt ekstra energi om eftermiddagen, ved den såkaldte "14-pause", kan det være en god idé at indtage en kop kaffe omkring kl. 13, hvis man er vågnet kl. 6.30.

Monica Hauger Carlsen, ekspert i koffein og ernæringsforsker ved Instituttet for Ernæringsvidenskab på Universitetet i Oslo, påpeger i en e-mail til Dagbladet, at de fleste mennesker ikke drikker kaffe for at opnå den maksimale effekt af koffeinen.

- Kaffe drikkes af mange, fordi det er blevet en vane, og fordi man føler, man bliver frisk af det. Koffein har den effekt på kroppen. Nogle undersøgelser tyder på, at koffein også kan have en effekt på det indre ”ur”, der styrer vores døgnrytme, men der skal mere forskning til, før man kan sige noget sikkert om denne effekt, skriver hun.

Indtil der er mere forskning på området, mener hun, at effekten af koffein på vores døgnrytme er så minimal, at det ikke vil have en betydelig effekt på de fleste voksne. Ikke desto mindre kan det være en god idé at vente med at drikke kaffe, indtil man er stået ordentligt op om morgenen, tilføjer hun.

Når man drikker kaffe hver dag, tilvænner kroppen sig gradvist til koffein. Hvis man stopper med at drikke kaffe, kan man opleve abstinenssymptomer som hovedpine, forklarer Carlsen.

- Sådanne abstinenssymptomer går som regel over efter et par dage, fortæller forskeren og fortsætter:

- Det er individuelt, i hvilken grad du oplever abstinenssymptomer, når du holder op med at drikke kaffe. Effekten af ​​koffein varierer en del fra person til person. Og selvom man har et regelmæssigt indtag af koffein, kan man, hvis man en dag drikker meget mere end normalt, stadig få akutte symptomer som søvnproblemer.

Kaffe senere på dagen

Monica påpeger, at det er en fordel for voksne at indtage deres kaffe om formiddagen i stedet for om eftermiddagen.

Dette skyldes, at den opkvikkende effekt, man ønsker af kaffen, falder sammen med de timer på dagen, hvor de fleste af os skal være aktive. Hun anbefaler derfor, at man undgår at drikke kaffe sent på eftermiddagen og om aftenen.

- Da koffeinens opkvikkende effekt ofte kommer fra cirka 30 minutter til et par timer efter indtagelsen, er det tilrådeligt for de fleste at lade være med at drikke kaffe sidst på eftermiddagen og om aftenen, skriver hun.

Forskeren forklarer, at mange mennesker kan opleve problemer med at sove eller få søvnproblemer, hvis de drikker kaffe sent på dagen. Dog understreger hun, at effekten af koffein varierer en del fra person til person, så nogle mennesker kan indtage koffein om aftenen og stadig sove godt.