Varmeeksperter afslører myter omkring opvarmning med radiator

18/11/2023 14:11

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En gruppe varmeeksperter har afsløret nogle af de største energibesparende myter, herunder en, som du faktisk aldrig bør gøre ved dine radiatorer.

Mest læste i dag

Når nattene bliver længere og dagene bliver koldere, indikerer det, at vinteren står for døren, og det er tid til at tænde op for varmen og trække tæpperne frem.

Med den overflod af information om energibesparelse tilgængelig på internettet kan det være udfordrende at afgøre, hvilke råd der rent faktisk virker, og hvilke der ikke gør. Heldigvis har eksperterne hos Studio afsløret nogle myter, herunder hvorfor det ikke er en god idé at male dine radiatorer sorte.

Myte: At male dine radiatorer sorte vil spare dig penge

Selvom det er korrekt, at sort tiltrækker og absorberer varme, gælder dette kun, når varmen genereres gennem lys, som f.eks. sollys. Derfor er der ingen reel grund til at tage en pensel og dække dine radiatorer med sort maling. Du kan gøre det af æstetiske årsager, men det bidrager ikke til energibesparelse.

Myte: Det er billigere at lade varmen være tændt på lavt hele dagen

Uanset hvordan du bruger din varme, afhænger dit hjem af kvaliteten af isoleringen for at bevare varmen og spare penge. At lade varmen være tændt på lavt hele dagen er ikke nødvendigvis billigere, da det afhænger af isoleringen. Det er ikke mere omkostningseffektivt end at opvarme dit hjem på høj temperatur i kortere perioder.

Sandelig, men ikke særlig effektivt:

Aluminiumsfolie bag radiatoren Tanken bag dette er, at aluminiumsfolie bag radiatoren forhindrer varmen i at blive absorberet i væggen bagved. Dog er de fleste vægge allerede effektivt isolerede, hvilket gør denne metode mindre værdifuld. Det er bedre at vedligeholde og udlufte din radiator, så den kan varme op ordentligt, når det er nødvendigt.

Myte: Det er mere omkostningseffektivt at koge en hel elkedel med vand

Selvom det måske synes mere effektivt at koge en hel elkedel med vand til de mange bryggepauser i løbet af dagen, er det faktisk mere omkostningseffektivt kun at fylde kedlen cirka halvt op. Grundlæggende set, jo mere vand der er i kedlen, desto længere tid tager det at opvarme, hvilket resulterer i øget energiforbrug under opvarmningen.