Oplever du også ofte at opdage små huller i tøjet kort efter at have købt en ny t-shirt eller sweater? Selvom der ikke er en møl i syne. Men hvordan opstår disse små revner og huller egentlig i tøjet?
Der er flere andre årsager, der skader tøjet. Vi har undersøgt de vigtigste. Og ikke kun det. Vi afslører også, hvad du kan gøre for at glæden ved dit tøj ikke forsvinder for hurtigt.
Årsag 1: Huller i tøjet fra vaskemaskinen
Det er ikke nødvendigvis vaskemaskinen selv, men ofte bidrager vaskeprocessen til, at der dannes huller i tøjet. De fine fibre svulmer op på grund af det meget varme eller kogende vand og de anvendte vaskemidler. Dermed bliver tøjet skrøbeligt og revner.
Det sker især på steder, der tidligere har været ramt. Det gælder for eksempel ved linningen, hvor bæltet sidder, eller ved hoften, hvor lommer ofte gnider under brug.
Tip: Vask ikke dit tøj med meget fine fibre sammen med jeans eller tøj med knapper eller lynlåse. Så undgår du ekstra slitage.
Årsag 2: Huller på grund af dårlig kvalitet
Som det velkendte ordsprog siger: 'Køber du billigt, køber du dyrt'. Dette gælder også, når du køber tøj. Tynd bomuld eller dårlig kvalitet hævner sig med tidlig slitage. Det kan ske allerede efter få vaske eller kun en enkelt brug.
Tip: Enten skal du ikke ærgre dig for længe over det ødelagte billige tøj, ellers skal du bruge lidt flere penge på tøj af højere kvalitet. Men mildt vaskemiddel og skånevask kan også hjælpe dig med at nyde dit tøj lidt længere.
Årsag 3: Huller på grund af dårlig håndtering af tøjet
Som beskrevet ovenfor kan gnidning fra bælter eller for eksempel lynlåse forårsage små revner i stoffet. Men også i hverdagen bør du være opmærksom på, at konstant kontakt med arbejdsflader kan fremme huller i skjorten eller bukserne.
Tip: Måske bør du ikke nødvendigvis stoppe din t-shirt ned i bukserne. Og ved skrivebordet bør du være opmærksom på ujævne overflader og eventuelt dække dem til.
Årsag 4: Sko med velcrolukning kan skade tøjet
Sko og støvler med velcrolukning kan beskadige tøjet. Det sker ikke kun, når du lukker skoene, hvis det ved et uheld hænger fast i stoffet, men også når den er lukket.
Når du går, kan et langt stykke tøj som en uldfrakke eller en nederdel let komme i kontakt med enderne af velcro-delen. Det trækker tråde ud af stoffet eller river små huller i foringen eller i en strømpebuks.
Tip: Det er bedre at bruge sko, der trækkes på eller snøres. For dem, der synes det er for besværligt, findes der også modeller, hvor snørebåndene er til pynt. De åbnes og lukkes med en skjult lynlås.
Årsag 5: Huller i tøjet på grund af møl
Hvis de små huller bliver ved med at dukke op, bør du alligevel holde øje med den frygtede møl. Oftest er det årsagen til små huller i tøjet. Det er larver, der æder huller i stoffet, og de trives godt, hvor tøj hober sig op, og der samles støv.
Tip: Du bør kun opbevare sommertøj, når det er vasket. Æterisk olie fra cedertræ eller zirkeltræ, eller duften af lavendel afskrækker skadedyrene.
Hvis møl alligevel har slået til, hjælper kun en grundig rengøring af skabet og tøjet. For ting, der ikke må vaskes, herunder uld, rådes du til at ryste det og lægge det en uge i fryseren.