Skal opvaskemaskinen stå åben eller lukket efter brug? Her er det afgørende svar

25/05/2024 11:42

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Gafler med tænderne op eller ned, pander i hånden eller i maskinen, og starter du forfra eller bagfra? Klassiske debatter om opvaskemaskinen. Vi kan tilføje en mere: Skal du åbne opvaskemaskinen efter et vaskeprogram eller lade den stå lukket? Her er det afgørende svar.

Mest læste i dag

Nogle åbner opvaskemaskinen straks efter et vaskeprogram, mens andre - bevidst eller ubevidst - lader den stå lukket lidt længere. Ifølge hollandske Consumentenbond er der dog kun ét rigtigt svar på dette evige dilemma.

Deres råd er som følgede: Lad opvaskemaskinen stå lukket i et kvarter til en halv time efter vaskeprogrammet. Den varme, som maskinen har produceret, tørrer opvasken bedre og pænere. Åbner du den straks, undslipper varmen, og opvasken forbliver meget vådere. Så nu har du en god undskyldning for at udsætte tømningen lidt.

Opvaskemaskiner, der automatisk åbner

Selvom der er mange smarte opvaskemaskiner på markedet, er der stadig opvaskemaskiner, der automatisk åbner efter et program. I sådanne tilfælde skal du selv holde øje og lukke den igen. Du kan også forsøge at slå indstillingen fra, der gør, at den selv åbner efter brug.

Tørrer vinglas og andet fint glasværk ikke godt efter en vask i opvaskemaskinen? Så tag dem ud med det samme og tør de varme, dampede glas forsigtigt med et stykke linned. I restaurationsbranchen kaldes det polering, men de fleste andre kalder det et smart trick til skinnende glas.

Hvad med bestik - spidsen op eller ned?

Godt spørgsmål. Der er argumenter for begge dele. Spidsen ned (især med knive) er sikrere, men mange mener, at bestik bliver renere med spidserne op.

Sandheden ligger midt imellem: Placér spidserne skiftevis i bestikkurven, så bestikket får nok plads. Så undgår du bedst, at madrester bliver siddende. Dermed kan du tage helt rent bestik ud af din opvaskemaskine.