Sådan slipper du nemt af med efeu, også kaldet vedbend

20/05/2024 16:25

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Når engelsk efeu først får sine rødder i din have, kan det være utroligt frustrerende at forsøge at slippe af med det, men heldigvis har en haveekspert forklaret, at der er en simpel måde at "for evigt" dræbe denne invasive plante på.

Mest læste i dag

Ivy kan have en smuk fremtoning, og nogle ser det som en måde at tilføre haver en eventyrlig atmosfære, men efeu er en invasiv ukrudtsplante, der kan forårsage skade i haver, hvis den ikke kontrolleres.

En haveekspert ved navn Brittany Baileyn, der er kendt online som Pretty Handy Girl, har forklaret, at selvom efeu kan se attraktivt ud, gemmer det på en skjult ulempe, som måske mange haveejere ikke er opmærksomme på.

I en blogartikel forklarede Brittany:

"Husejere begår ofte den fejl at plante efeu og lader det vokse frit, idet de tror, det udgør en fantastisk jorddække. Men de er ikke klar over, at når denne plante ikke holdes i skak i en beholder, kan den snart medføre alvorlige problemer, hvis den får lov til at sprede sig uhindret. Når den dyrkes i haven, kan denne plante tage over og forhindre lokale planter i at trives. Det bliver virkelig problematisk, når den begynder at kvæle træerne. Efeu kan kvæle træernes rødder og forårsage skader på barken, og det tilfører unødvendig vægt til træerne."

Sådan kan du fjerne efeu

For at slippe af med efeu er det nødvendigt at bruge hvid eddike eller et ukrudtsmiddel som BioAdvanced. Brittany forklarer, at det første skridt er at beskære efeuen, inden du anvender et ukrudtsmiddel for at dræbe den.

Hun tilføjer, at denne metode ikke bør anvendes på giftig efeu, da beskæring af giftig efeu kan sprede den giftige saft. "Efeu har blade med en voksagtig overflade, der er meget resistent over for ukrudtsmidler. Derfor er det bedst at ridse eller skære efeuen, før du påfører dit valgte ukrudtsmiddel eller eddike. Du kan bruge en græstrimmer til at skære efeubladene. Dette vil skabe et åbent sår og gøre det lettere for planten at optage ukrudtsmidlet."

Brittany påpeger, at al efeu på jorden nemt kan klippes med en plæneklipper, men kun beskærere eller saks bør bruges til at beskære efeu på træer.

Når du beskærer, råder Brittany: "Træk efeuen flere fod væk fra træstammen. Inspektioner de større rødder ved træets base og se efter efeu, der vokser over rødderne. Hvis du opdager noget, bør du klippe det for at forhindre, at efeu kvæler trærødderne.

Sprøjt efeuen, når den er blevet beskåret, og vent på, at efeurødderne bliver brune og til sidst falder af. Det er vigtigt aldrig blot at rive i efeuen på et træ, da dette kan forårsage alvorlig skade. Når efeuen er blevet korrekt behandlet, bør den forsvinde for evigt fra haven."