Flere danskere er fascineret af 'cleanfluencere', som poster videoer, hvor de rydder op og gør rent i deres hjem.
Videoerne beroliger næsten lige så meget som synet af ens eget ryddelige hjem.
Flere lærer mange ting fra disse videoer, og især én regel hjælper mere end noget andet med at holde orden og bevare sindsro - nemlig 80/20-reglen.
Hvad er 80/20-reglen?
For Clea Shearer og Joanna Teplin, skaberne af Netflix-serien 'Get Organized with the Home Edit', er 80/20-reglen altafgørende for oprydning; de nævner den konstant og har anvendt den succesfuldt i garderobeskabe hos stjerner som Khloé Kardashian og Eva Longoria.
80/20-reglen handler om at håndtere 'negativt rum' i vores hjem.
Den går ud på at fylde rum op til maksimalt 80 procent og lade de resterende 20 procent stå tomme, så man visuelt kan 'trække vejret'.
Den frie plads skaber en visuel ro og gør det muligt for nye objekter at komme til uden straks at skulle opgive noget andet.
Dette princip gælder for alle slags rum – skabe, hylder, opbevaringsrum, soveværelser, badeværelser og gange.
80/20-reglen og madvaner
Reglen kan også anvendes på mad.
"Vi kan ikke lide, når vores skabe er overfyldte. Ligesom man føler sig bedre tilpas, når man ikke er for mæt efter et måltid, føler man sig også bedre tilpas, når man holder orden derhjemme," forklarer eksperterne fra 'The Home Edit'.
De sammenligner følelsen efter oprydning med meditation.
De har ofte nævnt, at oprydning også er en form for selvomsorg; et ryddeligt hjem reducerer stress og potentielle konflikter, da tingene let kan findes.
Den ekstra 'plads til at trække vejret' kan også overføres til en japansk madvane: Hara hachi bu, hvilket betyder 'fyld ikke mere end 80 procent af det, du ønsker at spise, i din mave', så man aldrig er overmæt og altid har plads til en lille snack.
Organisering og vedligeholdelse
80/20-metoden er nemmest at implementere, når ting og tøj hænges på bøjler og samles og sorteres i beholdere til skabe, opbevaringsrum og skuffer.
Det er også en god idé at sortere tingene efter kategorier (f.eks. alle trøjer, alle blazere, alle bluser sammen); på den måde kan man altid finde, hvad man leder efter.
For at undgå, at de 20 procent fyldes igen, er det vigtigt regelmæssigt at gennemgå opbevaringsrum og skille sig af med ting, der ikke har været brugt i lang tid.
Tøv ikke med at rydde ud i tøj og genstande, som du ikke længere bruger. Psykolog Laura Palomares opmuntrer også til denne form for forårsrengøring:
"At rummet er mere åbent og har færre stimuli, fører til ro og koncentration. Når vi giver slip og skiller os af med ting, vi ikke har brug for, virker det befriende og skaber en følelse af kontrol og mental orden."