Så meget kan du spare ved at slukke dit TV på stikkontakten

24/09/2023 18:09

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
De færreste slukker faktisk helt for deres tv, når de ikke skal se tv længere. Der kan dog være mange penge at spare, hvis du slukker fjernsynet på stikkontakten i stedet for fjernbetjeningen.

Mest læste i dag

De fleste mennesker lader ofte TV'et stå tændt uden at slukke det ved stikkontakten, når de er færdige med at se fjernsyn. Dette kan dog være en klog beslutning, især i disse tider med stigende elpriser.

Det er velkendt, at fjernsynet forbruger en vis mængde strøm, selv når det ikke er fuldstændig slukket. Men dette gælder faktisk ikke kun for fjernsynet, det gælder også for en række andre elektroniske apparater i hjemmet.

Hvis du kigger omkring i dit hus, vil du sandsynligvis opdage, at der er fem, ti eller måske endda flere enheder, der aldrig slukkes helt. Dette kan inkludere fjernsyn, computerskærme, blendere, mikroovne, højttalere, radioer og lignende. Alle disse apparater bruger strøm, selv når de er i standby-tilstand, og det koster dig penge.

Ifølge EcoCostSavings bruger et gennemsnitligt fladskærms-tv 82 watt strøm for hver time, det er tændt, og omkring 1,3 watt hver time, det er i standby-tilstand. Ifølge DR så den gennemsnitlige dansker fjernsyn i to timer og 38 minutter hver eneste dag i 2017. Hvis vi tager højde for, at fjernsynet også bruges til andre aktiviteter, kan vi antage, at det er tændt i tre timer hver dag.

Dette betyder, at det er i standby-tilstand i 21 timer hver dag eller 7.665 timer om året (hvis det ikke er et skudår). Hvis du sørger for at slukke fjernsynet helt i disse mange timer i stedet for at lade det stå i standby-tilstand, kan du faktisk spare cirka 10 kWh om året, hvilket svarer til omkring 30-35 kroner.

Det er vigtigt at huske, at dette er det beløb, du sparer for hvert fjernsyn i dit hjem, og det kan være betydeligt højere, hvis du har et stort eller ældre tv. Hvis du for eksempel har et fjernsyn i stuen, et i soveværelset og et i hvert af børneværelserne, kan du spare mellem 120-140 kroner om året blot ved at slukke dem ved stikkontakten.

Derudover kan du opnå lignende besparelser ved at slukke for computerskærme og andre elektroniske apparater. Derfor kan du nemt spare flere hundrede kroner om året ved at slukke dem ved stikkontakten, når du ikke bruger dem.