Psykolog: Curlingforældre har skabt en 'uduelig generation'

29/02/2024 17:26

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En psykolog giver curlingforældre skylden for en generation, der er afhængige og uden livsmod. Børn er mere ulykkelige end nogensinde før.

Mest læste i dag

Er helikopterforældre skyld i deres børns ulykkelige fremtid? Psykolog Rüdiger Maas siger: Ja. Børn og unge er mere afhængige og forvirrede end nogensinde før. Hovedårsagen: forældrenes opdragelse.

"Vi har en meget usikker forældregeneration, der forsøger at beskytte børnene så godt som muligt og tage så meget som muligt fra dem," siger psykologen ifølge tz.de.

Men ifølge Mass har det en ødelæggende konsekvens: En generation, der vokser op med manglende empati, frustrationstolerance og livsmod.

Ligesom pædagog Albert Wunsch, der kritiserer nutidens børneopdragelse for at producere en generation af 'bløde klynkere', advarer Maas om, at nutidens forældre forkæler deres børn for meget.

Hvert tredje barn viser nu adfærdsproblemer ifølge data fra holdet omkring Maas ved Instituttet for Generationssforskning i Augsburg. For eksempel lykkes det sjældnere for børn i dag at overvinde deres kedsomhed selv, ligesom deres 'frustrationstolerance' er lavere.

I et interview med Focus siger Mass, at 'børnene får taget for meget fra dem', og at det allerede starter i småbørnsalderen.

"At puste på den varme suppe. Det kan selv et lille barn - og det kan lære at klæde sig selv på," siger han.

Digitaliseringen spiller også en stor rolle. Børn kan ikke forestille sig et liv uden en smartphone længere, så de kan se, hvad de vil, hvornår de vil. Gennem streaming behøver ingen længere vente på, at en film eller en serie begynder.

"Denne tålmodige venten har børnene aldrig kunnet træne," siger Maas i interviewet med Focus.

Han mener, at forældrene tilskynder dette yderligere ved konstant at ville underholde deres børn - og det meste foregår digitalt. Ifølge en afhængighedsekspert virker mobiltelefoner på børn 'som et gram kokain'.

De mange nedlukninger under coronapandemien har kun forværret situationen. Børn efterlades alene i timevis med en iPad eller smartphone i den digitale verden.

"Dette gør børnene usikre i den analoge verden og kræver stadig flere strukturer for at finde vej. Hvert fjerde barn har svært ved at finde venner. Hvert fjerde barn rapporterer nu om depressive symptomer," siger Mass.

Ifølge psykologen forsøger nutidens forældre 'med al magt at indgyde lykke i børnene i stedet for at give børnene chancen for selv at opdage lykken'. De pågældende forældre vil alt for meget på én gang.

De langsigtede konsekvenser af 'Generation Uduelig', som Maas kalder dem i sin bog, kan i øjeblikket kun anslås. Der er dog alarmerende tegn. I sin nye bog kommer Maas nærmere ind på disse problemer.

"Vi skal tage børnene alvorligt - og tage dem alvorligt som børn. Vi skal give dem chancen for at bevise sig selv," siger han, og understreger, det er enormt vigtigt, at forældre lægger smartphonen til side i den tid, de har med deres børn.