Næsten alle har oplevet det før, men ingen kender årsagen: Derfor spjætter du, inden du falder i søvn

28/02/2024 15:35

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Forklaringen på de mærkværdige spjæt har nu set dagens lys.

Mest læste i dag

Har du nogensinde følt, at din krop pludselig rykker til, lige som du er på vej ind i drømmeland?

Hvis det er tilfældet, er du langt fra alene.

Dette fænomen er noget, de fleste af os støder på, og for nogle sker det endda dagligt. Det er kendt som et 'hypnagogisk ryk', og årsagen bag dette mærkværdige fænomen kan findes i både søvnens fysiologi og muligvis i vores forfædres livsvilkår.

'Begynde at sove'

Der er teorier, der foreslår, at udtrykket 'begynde at sove' kunne være opstået fra dette hypnagogiske ryk, hvilket ikke virker helt usandsynligt. Nogle beretter om en ubehagelig fornemmelse af at falde, når de oplever rykket, hvilket naturligvis kan føre til en hurtigere hjerteslag, da kroppen fejlagtigt tror, den er i fare.

Ifølge en artikel fra Statens Naturhistoriske Museum har det været foreslået, at dette ryk stammer fra vores forfædre.

Vores forfædre sov ofte i træer for at beskytte sig mod rovdyr, og teorien er, at det hypnagogiske ryk udviklede sig som en beskyttelsesmekanisme til hurtigt at klamre sig fast til en gren, hvis de var ved at falde.

Denne forklaring virker rimelig, og det er interessant at notere, at fænomenet også er observeret hos andre primater såsom chimpanser og gorillaer, hvilket giver mening, da mange primater sover i trætoppene, enten på grene eller i reder.

Men dette forklarer stadig ikke, hvorfor eksempelvis hunde også kan opleve at rykke til i søvne. Derfor kan der være en anden, dybere liggende forklaring på det hypnagogiske ryk.

To faser

Søvncyklussen består af to faser: En med øjenbevægelser og en uden.

Den første fase er indsovningen, og igennem natten bevæger vi os mellem disse to faser fire til fem gange, indtil vi vågner om morgenen.

Det hypnagogiske ryk sker typisk i begyndelsen af netop denne første fase, hvor øjnene er rolige, og det kan også forekomme ved skiftet mellem de to søvnfaser. Dette betyder, at vi faktisk kan opleve flere hypnagogiske ryk gennem natten - vi lægger bare ikke mærke til det, fordi vi sover så dybt (medmindre selvfølgelig rykket resulterer i, at du slår din hånd mod sengegærdet eller rammer din partner, som derefter vækker dig med en irettesættelse...).

Nogle forskere mener, at det hypnagogiske ryk opstår i det øjeblik, hvor kontrollen over kroppens funktioner, især muskulaturen, skifter fra at være aktiv til passiv i centralnervesystemet. Teorien går på, at det er under denne overgang, at en "fejlfortolkning" kan finde sted mellem de to nervecentre, hvilket kan forårsage, at vi går fra at være helt afslappede til fuldstændig vågne på et splitsekund.