En rejse til udlandet kan vise sig at være dyrere end forventet, hvis man ikke besidder en rejseforsikring, som dækker eventuelle sundhedsudgifter.
Ifølge data fra Europæiske ERV Alarm fra 2023 kan en simpel behandling som en gipsning af et brækket ben i USA koste op til 8.000 dollars, mens en hospitalsindlæggelse kan løbe op i 3.000 dollars per nat. Omkostningerne varierer afhængig af den specifikke medicinske behandling.
Sundhedsomkostninger og medicinpriser er steget efter pandemien, påvirket af forsinkelser i produktion og levering samt en øget efterspørgsel.
Nøglefaktorer for rejseforsikringsdækning inkluderer rejsens varighed og de planlagte aktiviteter. Det er vigtigt at overveje, hvor længe man vil være væk. Rejseforsikringer, der er en del af indboforsikringer, kan have tidsbegrænsninger. Skal man på skiferie, kræves der ofte en særskilt forsikring eller et tillæg.
En undersøgelse udført af Kantar Media for Europæiske ERV viser, at 45 procent af danskerne tjekker deres rejseforsikring før afrejse, mens 20 procent antager at være dækket af en årsrejseforsikring og ikke foretager yderligere undersøgelser. Dog er der stadig 9 procent, som har rejseforsikring gennem deres indboforsikring, som ikke tjekker den. Alligevel finder 6 procent det nødvendigt at gennemgå eller tilkøbe passende forsikring.
Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke alt
Det blå EU-sygesikringskort giver visse rettigheder til offentlig sundhedspleje i EU og enkelte andre lande, men dækker ikke alle udgifter og garanterer ikke gratis behandling. Det dækker eksempelvis ikke hjemtransport. Ifølge undersøgelsen forventer 7 procent af de rejsende i Europa fejlagtigt fuld dækning fra kortet, og 4 procent rejser uden nogen form for rejseforsikring.
Peter Steen Olsen, økonomidirektør hos Europæiske ERV, understreger vigtigheden af at tjekke sin rejseforsikring: "Mange danskere er gode til at tjekke deres forsikring før de rejser, hvilket er positivt. Det er dog essentielt altid at sikre sig, at man har den nødvendige dækning, så man undgår ekstraudgifter ved sygdom eller ulykker under rejsen."
Data fra Europæiske ERV Alarm er indsamlet i september 2023, mens undersøgelsen blev foretaget af Kantar Media i januar 2024 og omfattede 1.086 danskere mellem 18 og 79 år.