Det kan være kommet som en overraskelse for flere danskere, da de fra den ene dag til den anden opdagede, at lågene på plastikflasker har ændret sig en smule. Flere af disse flasker kommer nu med en ny form for låg, der bliver siddende på flasken, når den åbnes.
Det er ikke kun i Danmark, dette sker. Dramaet med lågene har spredt sig over hele Europa. Europa-Kommissionen har estimeret, at kun ti forbrugsprodukter udgør 70% af al affald i havene på planeten. Blandt disse ti problematiske produkter finder man plastiklågene.
Derfor annoncerede Bruxelles i 2018, at de ville indføre en række foranstaltninger rettet mod at kontrollere engangsplast og at ændre den måde, vi åbner og lukker flasker på i Europa. Det skriver Men's Health.
Disse foranstaltninger synes fjerne og usandsynlige i lyset af viljen fra fødevaregiganter som sodavandsmærker eller mejerivirksomheder. Men der blev fastsat en urokkelig frist: 2024.
Derfor bliver det mere og mere almindeligt at finde flasker med låg, der virker fremmede for mange. Men disse låg har en funktion: at sidde fast på flasken i hele dens livscyklus. Dette gør det meget lettere at sikre, at begge dele bliver genanvendt, og at låget ikke går tabt i processen og ender med at blive smidt i havet.
I oktober 2022 implementerede Coca-Cola de nye låg på deres flasker. Det gjorde de også på flasker af mærker som Fanta, Sprite og flere andre. Med starten på denne løsning lancerede de også en kampagne for at tage hul på den sværeste del af hele ændringen: at overbevise folk.
Siden da er nogle af flaskerne blevet sendt på markedet med beskeder i låget såsom: 'Vi står sammen om bedre genanvendelse'.
I juli 2024 træder den europæiske lovgivning om engangsplast i kraft. Det har sat gang i en form for kapløb blandt producenterne for at finde det mest funktionelle og mindst omvæltende design for forbrugeren.