Kan forårsage brand: Lad aldrig din telefon oplade her, mens du sover

03/08/2023 14:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er en dårlig vane, som mange danskere hurtigst muligt bør vænne sig af med.

Mest læste i dag

Hvor lader du din telefon op, når du sover?

Der er mange valgmuligheder, men med tanke på, at mange sandsynligvis bruger telefonen enten i sofaen eller sengen, er der også mange, der har en oplader ved hånden lige dér.

Det er heller ikke problematisk - så længe du har et fast underlag at placere den på.

Mange danskere oplader deres telefoner, iPads, computere og andre elektroniske enheder, hvor det passer dem, f.eks. i sengen eller sofaen, fordi de vil sikre, at de har strøm, når de vågner, eller når de er færdige med det seneste afsnit af deres yndlingsserie.

Men det er direkte farligt at lade elektronik oplade på en blød overflade. Se bare i videoen nedenfor, hvor hurtigt det kan gå galt.

Artiklen fortsætter efter videoen.

En voldsom stigning i elektriske brande

Mads Dalgaard, chefsergent i Beredskabsstyrelsen, fortæller, at 400 af de 3500 brande, som brandvæsnet rykker ud til om året i Danmark, er relateret til elektricitet. Det svarer til mere end hver tiende brand.

Problemet med at placere noget til opladning på en blød overflade som sengen eller sofaen er, at elektronikken ikke kan afgive varmen ordentligt. Når varmen opbygges, øges risikoen for, at noget kan blive antændt, og det kan faktisk ske i løbet af få minutter.

Antallet af brande, der skyldes elektriske apparater, stiger herhjemme, og fra 2018 til 2021 er antallet af sådanne brande mere end fordoblet på landsplan.

Her er de tre bedste råd fra de statslige styrelser:

  1. Brug kun ubeskadigede elprodukter.

  2. Placer aldrig dine elprodukter på let antændeligt materiale som f.eks. en seng eller en sofa.

  3. Sæt røgalarmer op i dit hjem.