Ifølge videnskaben: Bogstavet, som dit navn begynder med, bestemmer din personlighed

10/06/2024 14:18

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En videnskabelig undersøgelse har fastslået, at lyden af vores navn kan påvirke vores personlighed i højere eller lavere grad.

Mest læste i dag

Når vi vælger et navn til vores barn, tænker vi sjældent over, at det valgte navn kan påvirke barnets personlighed gennem hele livet.

Faktisk har videnskaben vist, at uanset hvilket navn vi vælger, vil barnets personlighed altid blive påvirket på en eller anden måde. Dette skyldes ikke kun de kulturelle undertoner, men også den lyd, der fremkommer, når navnet siges højt.

Videnskaben har gennem årene demonstreret, hvordan lydene i vores navne påvirker vores personlighed (og nej, det har intet med astrologi eller numerologi at gøre). Det hele er baseret på, hvordan navne lyder, når de siges højt.

Bogstavet, dit navn starter med, kan bestemme, om du er sød eller udadvendt

For nogle år siden gennemførte University of Calgary en videnskabelig undersøgelse, som baseret på forskellige navnes lyd, kunne bestemme, hvordan navnets lyd påvirker personen, der bærer det.

Specifikt sammenlignede forfatterne navne med 'stemmebærende konsonanter', herunder A, L eller B, med navne med mindre stemmebærende konsonanter som K, R, T eller P. De første lyder blødere end de sidste, som er mere abrupte. Det skriver SerPadres.

Hvis du hedder Anna, er du muligvis en sød person

Ifølge undersøgelsens resultater er navne, der lyder bløde som Anna, forbundet med personlighedstræk som venlighed, følsomhed og samarbejdsvillighed. På den anden side er navne, der lyder mere abrupte eller ru, som f.eks. Kevin, forbundet med stærkere, mere uafhængige og ambitiøse personligheder.

For at nå frem til disse konklusioner gennemførte forskerne to eksperimenter. I det første bad de en gruppe mennesker om at lytte til en række navne og associere dem med forskellige adjektiver.

Resultaterne viste, at folk har tendens til at forbinde bløde navne med positive adjektiver som 'venlig' eller 'følelsesladet', mens stærkere navne blev forbundet med negative kvaliteter som 'dominerende' eller 'aggressiv'.

Derefter bad forskerne en anden gruppe forestille sig, hvordan en person med et bestemt navn ville være. Resultaterne viste igen, at deltagerne forbandt bløde navne med mere forstående og hårdtarbejdende personer, og stærkere navne med konkurrencedygtige og udadvendte personer.

Hvorfor er det vigtigt at kende resultaterne af denne undersøgelse?

Undersøgelsen bekræfter, at forholdet mellem lyden af et navn og en persons personlighed ikke nødvendigvis gælder for alle. Det behøver ikke altid være sådan. Men det kan hjælpe os med at forstå, hvorfor nogle mennesker falder i vores smag fra begyndelsen, og andre ikke gør.

Eller hvorfor nogle personer med bestemte navne ofte har succes inden for bestemte områder. Undersøgelsen støtter også psykologen Rafa Guerreros påstand om, at navnet, vores forældre vælger til os, påvirker vores personlighed på en eller anden måde.

Flere andre studier indikerer, at kulturelle konnotationer eller den skønhed, vi selv finder i vores navn, kan forme vores fremtid. Dette betyder ikke, at det er en absolut videnskab, men navnets indflydelse på vores personlighed er en fascinerende og kompleks faktor.