Her i Danmark er vi vant til at kunne nyde vand direkte fra hanen, men denne bekvemmelighed er ikke altid tilgængelig i andre dele af Europa.
I EU er der et drikkevandsdirektiv, der fastsætter minimumskrav til kvaliteten af drikkevandet. Ikke desto mindre varierer sikkerheden og kvaliteten af vandet betydeligt mellem forskellige europæiske byer og landdistrikter.
Det er derfor vigtigt at være opmærksom på vandkvaliteten, når man rejser rundt i Europa.
Christer Johansson, statsinspektør ved Fødevarestyrelsen i Sverige, påpeger, at risikoen for at drikke forurenet postevand i EU generelt er meget lav. Han udtaler dette til Göteborgs-Posten.
Johansson forklarer, at det i større europæiske byer generelt er helt sikkert at drikke postevand. Dog kan situationen være anderledes i mindre byer og på landet, hvor vandkilder måske ikke er omfattet af direktivet, hvilket kan medføre sundhedsrisici.
Eksempler viser tydligt udfordringen
Der er betydelige forskelle i vandkvaliteten rundt om i Europa, som illustreres af eksempler fra forskellige lande.
For eksempel er der stor variation i vandkvaliteten i Grækenland, en populær feriedestination for mange danskere. Mens postevandet generelt er drikkeligt på fastlandet, foretrækker mange på øer som Kykladerne stadig flaskevand.
I mange europæiske lande smager postevandet ofte af klor, et desinfektionsmiddel brugt til at rense vandet. Selvom klor i passende mængder ikke udgør en sundhedsrisiko, foretrækker mange stadig flaskevand på grund af smagen.
Generelt kan man dog som regel drikke postevand her:
Andorra
Belgien
Cypern
Danmark
Estland
Finland
Frankrig
Grækenland*
Irland
Island
Italien
Kroatien
Litauen
Liechtenstein
Luxembourg
Malta
Monaco
Holland
Norge
Polen
Portugal
San Marino
Schweiz
Slovakiet
Slovenien
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tjekkiet
Tyskland
Vatikanet
Østrig
* På nogle øer, såsom Kykladerne, anbefales flaskevand.