Her er årsagen til, at låget på din sodavandsflaske er fastgjort

10/05/2024 19:55

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Du har sikkert set, at plastflasker og deres låg nu er uadskillelige. Det gælder især fra flasker fra Coca-Cola, men flere andre producenter har også taget det til sig.

Andre læser også

Ikke overraskende fremhæves den miljømæssige fordel som årsag af producenten, når man kommer ind på, hvorfor låget nu er blevet fastgjort til flasken på denne måde.

"Med overgangen til faste låg laver vi en lille ændring, som vi håber, vil have stor indflydelse, så ingen låg går tabt, når forbrugerne sorterer vores flasker," siger An Vermeulen, landechef for Coca-Cola, ifølge belgiske RTBF.

Målet er derfor at lette genanvendelsen, da flasken og dens låg sorteres sammen og derefter genanvendes. I 2020 blev det meste indsamlede plastaffald (59%) stadig brændt af. Og kun 39% af det gik til genanvendelse, hvilket er en smule over det europæiske gennemsnit.

Sylvie Gobert, professor i biologisk oceanografi ved Universitetet i Liège, roser initiativet.

"Det er en rigtig god idé, da det ofte er låget, der går tabt, mens flasken bliver genanvendt," siger hun, men beklager sig også over forsinkelsen:

"Det er lidt langsomt sammenlignet med dåser. Det er allerede flere årtier siden, at åbningen blev fastgjort til dåsen, mens den i begyndelsen også kunne adskilles fra beholderen."

Coca-Cola er ikke det første mærke, der satser på faste låg på flasker. Det er der flere andre producenter, der også har gjort, men på det seneste har det for alvor taget fart.

Miljøpåvirkning af plastik

Ifølge relevante tal er dette tiltag langt fra ubetydeligt. Ifølge NGO'en WWF ender hvert år ikke mindre end otte millioner ton plastaffald i havet. En nylig undersøgelse estimerer endda, at der er 170.000 milliarder stykker plastik på havets overflade. Til sidst vejer den samlede forurening 2,3 millioner ton.

"Plastik er farligt, fordi det kan indtages af marine eller terrestriske dyr. Hvis disse ikke opsamles, ender de med at nedbrydes til mikroplastikker, som fortsat er farlige. De kan tjene som vært for en række organismer (vira og bakterier, red.) som kan blive invasive, hvis de for eksempel transporteres med vinden til et miljø, der ikke er deres," forklarer Sylvie Gobert.

Det primære problem ved plastik er også den største fordel: dets holdbarhed. Det kan tage årtier eller endda århundreder, før et stykke plastik helt forsvinder fra miljøet.

"Fiskernet kan blive liggende på havbunden i hundreder af år uden at blive nedbrudt," præciserer Sylvie Gobert.

Endelig er det også værd at nævne, at plastgenanvendelse stadig er en 'myte', da det ikke er muligt at genanvende det uendeligt. Efter to eller tre gange vender det genanvendte plastik tilbage til den konventionelle behandlingscyklus.

Et krav fra EU

Synes du, at det er irriterende? Du bliver nødt til at vænne dig til det. Hvis mærker ændrer deres flasker til at harmonere med dette tiltag, er det først og fremmest fordi EU har regler om det.

Fra juli 2024 vil EU-direktivet fra 2019/904 om reduktion af visse plastprodukters indvirkning på miljøet indebære, at flasker, hvis låg ikke er fastgjort til beholderen, vil være forbudte.

Da direktivet blev vedtaget i 2019, har producenterne kunnet forudse denne ændring, hvilket forklarer deres forspring i forhold til den tidsplan, som EU har pålagt.