For få år tilbage var elcyklen en sjælden syn på de danske cykelstier, men sådan er det ikke længere.
I dag ejer næsten 15 procent af danskerne en elcykel, og ifølge en nylig undersøgelse fra Vejdirektoratet kunne omkring halvdelen af befolkningen forestille sig at investere i én.
Derfor vinder elcyklen frem, men flertallet af danskere holder stadig fast i den traditionelle cykel. Hos Købstædernes Forsikring bemærker de også ændringerne i danskernes cykelvaner.
"Mange har bemærket den øgede interesse for cykling i de senere år. Flere skaffer sig elcykler, men også almindelige cykler bliver dyrere, og nogle vælger at tage på cykelferie eller investere i dyre mountainbikes med masser af tilbehør. Vores forsikring dækker det meste, men det er vigtigt for kunderne at være opmærksomme på, om deres cykel er korrekt dækket, og det er blevet lidt mere komplekst med de mange typer af cykler," forklarer Morten Jepsen, underwritingdirektør hos Købstædernes Forsikring.
Hvad skal man huske med elcyklen?
Når det gælder elcyklen, er der især to vigtige ting, som Morten Jepsen påpeger. For det første hastigheden:
"En almindelig elcykel kan normalt køre op til 25 km/t, og disse er typisk dækket på samme måde som almindelige cykler. Men hvis cyklen kan køre hurtigere end 25 km/t, kræver det en lovpligtig ansvarsforsikring. Det er vigtigt at være opmærksom på dette, da manglende forsikring kan medføre store bøder," forklarer han og tilføjer:
"En anden ting at huske med elcyklen er batteridækningen. Måske har du set venner eller kolleger bære deres cykelbatteri med sig, hver gang de parkerer deres elcykel. Der er en god grund til det. I øjeblikket er det nemlig ikke muligt at sikre batteriet tilstrækkeligt på cyklen for forsikringsdækning. Hvis batteriet bliver stjålet fra cyklen, dækker forsikringen sjældent, selvom både cyklen og batteriet er låst fast. Batteriet skal tages med ind. Hvis det bliver stjålet fra et sikkert, aflåst sted, kan indboforsikringen dække det," forklarer Morten Jepsen.
Dyre cykler og rejser i udlandet kan kræve ekstra forsikring
Selvom elcykler bliver stadig mere populære blandt danskerne, er der stadig mange, der foretrækker traditionelle cykler, og flere ser cyklen som mere end blot et transportmiddel.
En undersøgelse fra Danmarks Statistik viste, at andelen af danskere, der dyrker landevejscykling, steg fra 8 procent i 2016 til 13 procent i 2020.
"Cykling er blevet en hobby for mange, og det kan hurtigt blive en dyr hobby. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på cyklens værdi samt eventuelt ekstraudstyr og tale med forsikringsselskabet om, hvorvidt der kræves en udvidet forsikring. Dette gælder også, hvis man tager cyklen med til udlandet," konkluderer Morten Jepsen.