Går du smartwatch eller fitnessur? Så er det en god idé at tage det af med det samme

17/05/2024 13:08

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
… og desinficer det hurtigst muligt. En undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Advances in Infectious Diseases påpeger, at næsten alle wearables, herunder smartwatches og fitnessure, er fyldt med bakterier.

Andre læser også

Flere og flere mennesker har de seneste år taget fitnessure og smartwatches til sig. De udvider mulighederne for vores smartphones og motiverer os til at passe på vores helbred, da de blandt andet motiverer til fysisk aktivitet. F.eks. lader urene dig vide, hvor mange skridt, du tager hver dag.

Det viser sig dog, at hvis enhederne bruges forkert, kan de have den modsatte effekt. En undersøgelse udført af forskere fra Florida Atlantic University viste, at næsten alle wearables er fyldt med bakterier og kan forårsage sygdomme. Det skriver mediet Geekweek.

Pandemien har lært os et par ting om desinfektion. Men hvornår desinficerede du sidst dit ur? Det viser sig, at nogle materialer er mere modtagelige for ophobning af bakterier end andre. Ifølge forskerne bør dette tages i betragtning ved valg, da det er en enhed, du næsten altid har på.

Forskerne undersøgte 20 håndledsbånd lavet af plastik, gummi, stof, læder, guld og sølv. De ønskede at undersøge, om der var en sammenhæng mellem materialet og forekomsten af bakterier på det. Tests blev taget fra tilfældige frivillige, herunder chauffører, brandmænd, kontorarbejdere og dyrlæger.

Guld er mest sikkert

Det viste sig, at næsten alle bånd (95%) var forurenet med bakterier, men det var stofbåndene, der havde den største koncentration af bakterier. Derefter kom plastik-, gummi-, læder- og metalbånd. Den mindste mængde bakterier blev fundet på båndet af guld.

"Plastik- og gummiarmbånd kan være et godt miljø for bakterievækst, da porøse og statiske overflader har en tendens til at tiltrække og kolonisere bakterier," sagde medforfatter til undersøgelsen, Nwadiuto Esiobu.

Hvilke bakterier er der specifikt tale om? Forskerne fandt stafylokokker på 85% af bådene. E. coli-bakterier var til stede på 60%, og bakterier af slægten Pseudomonas på 30% af dem.

Den højeste koncentration af bakterier blev identificeret hos folk, der brugte fitnesscentre, hvilket understreger behovet for at rengøre uret efter hver træning, da mange af dem har evnen til alvorligt at påvirke din sundhed. Det er især vigtigt i tilfælde af nedsat immunitet.

Til desinfektion er det bedst at bruge 70% ethanol, da de dræber 99,99% af bakterierne inden for 30 sekunder - naturlig æblecidereddike virker også, men kræver en længere eksponering på 2 minutter.

Forskerne minder også om, at mens du rengør armbåndet, er det en god idé at gøre det samme med dine høretelefoner og din telefon.