Farlige vaner: Så mange danskere har svømmet, når de var påvirkede af alkohol

14/08/2024 05:23

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Gjensidige
Der er en gruppe danskere, der stikker klart ud i statistikken.

Mest læste i dag

Når solen skinner fra en skyfri himmel, er der få ting, der føles mere forfriskende end en dukkert i havet eller poolen. Men med sol og sommer følger ofte også festligheder og alkohol, og især blandt de 18-29-årige kan det være en udfordring at holde badning og alkohol adskilt.

En undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser, at halvdelen af de unge i denne aldersgruppe inden for de seneste tre år har badet i havet, en sø eller en pool, mens de var påvirket af alkohol.

Dette er bekymrende, siger Mette Glad, fagchef i sundhed hos Gjensidige. Hun påpeger, at alkohol kan svække både reaktionsevne og dømmekraft, hvilket kan føre til potentielt farlige situationer, hvis man undervurderer, hvor påvirket man faktisk er.

Vær ekstra forsigtig, når livredderne har fri

De lyse sommernætter frister til hygge ved stranden og havnebadene, og en aftendukkert kan virke tillokkende. Mette Glad understreger dog, at det er vigtigt at tænke sig godt om, især hvis man har drukket, da der er færre mennesker til stede og livredderne ikke længere er på vagt.

Hun understreger, at selvom de generelle baderåd gælder hele døgnet, er det særligt vigtigt i mørket at huske aldrig at bade alene og at være forsigtig med at bevæge sig for langt ud. I skumringen kan det være vanskeligt at vurdere omgivelserne og afstanden, og risikoen for ulykker stiger, især hvis man er beruset.

Det er vigtigt at kende sine grænser og være bevidst om, hvor påvirket man er, hvis man har drukket alkohol i solen og måske er blevet mere fuld, end man havde regnet med.

"Mit bedste råd er helt at undgå at kombinere alkohol og badning. Men eftersom undersøgelsen viser, at dette kan være svært for mange, er det vigtigt aldrig at bade alene og at vurdere, om man er for påvirket til at køre bil. Hvis man ikke bør køre, bør man heller ikke bade," siger Mette Glad.

Gode råd til sikker badning

  • Lær at svømme og springe korrekt.

  • Bad altid sammen med andre og hold øje med hinanden, især med de små.

  • Hold dig til vanddybder, der går dig til navlen, når du står op.

  • Undgå at springe på hovedet i lavt vand eller ukendt vand.

  • Bad på strande med det internationale blå flag for at sikre god vandkvalitet og sikkerhed.

  • Svøm langs kysten.

  • Bad kun, hvor det er tilladt, og når forholdene er sikre.

  • Bad kun, hvis du føler dig frisk – undgå badning med alkohol eller sløvende medicin i blodet.

  • Forlad vandet, hvis du begynder at fryse.

(kilde: Falck)

Om undersøgelsen

Tabel: Gjensidige

Undersøgelsen blev gennemført af YouGov for Gjensidige i maj 2024 blandt 1012 repræsentativt udvalgte danskere.