Er det værd at slukke for airconditionen i din bil? Se ekspertens svar

02/09/2023 12:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Scotty Kilmer har 55 års erfaring med at arbejde med motorer og ved en ting eller to om dem.

Mest læste i dag

Mange tror, at aktivering af aircondition under kørsel vil øge brændstofforbruget i stedet for at spare det, men Scotty er uenig. Han delte sin opfattelse med sine 761.000 TikTok-følgere i en kort video.

Aerodynamik spiller en rolle i denne sammenhæng, som Scotty forklarer: "Moderne biler er ret effektive, og det er let at glemme, at når bilens vinduer er rullet op, forbedres dens aerodynamik."

"Men når du sænker vinduerne, bliver bilen mindre aerodynamisk og mindre effektiv. Så hvis det er varmt udenfor, og du har vinduerne nede, mens du kører på motorvejen, vil din brændstofeffektivitet være dårligere, end hvis du havde vinduerne rullet op."

Tænd for den

Scotty opfordrer derfor til at tænde for airconditionen: "Når du tænder for airconditionen, bruger motoren kun en lille mængde strøm, som stort set svarer til den energi, der går tabt, når du har vinduerne nede og airconditionen slukket."

"Så medmindre du er indstillet på at lide i en gloende varm bil med vinduerne rullet op, mens du kører på en motorvej i 100 graders varme, vil du ikke opleve en mærkbar forringelse af brændstofeffektiviteten ved at bruge aircondition."