Ekspert afslører: Du har taget brusebade forkert hele livet

10/10/2023 14:39

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Eksperten lægger ikke skjul på, at du har gjort det forkert hele livet.

Mest læste i dag

Uanset om du foretrækker at bade om morgenen eller om aftenen, findes der intet som den velvære, et varmt brusebad kan give dig, især når vi skifter sæsoner og nærmer os de køligere temperaturer.

Det er interessant at bemærke, at et koldt brusebad faktisk kan have flere fordele end et varmt brusebad, ifølge Mirror. Den anerkendte TV-læge, Michael Mosley, har bekræftet, at vi alle burde overveje at inkludere koldere brusebade i vores rutine, da det kan hjælpe med at reducere stress, forbedre hjerte-kar-sundhed og styrke immunforsvaret.

Mosley udtalte i en episode af Just One Thing-podcasten, "Der er noget virkelig gavnligt ved det." Han henviste til den stigende popularitet af vinterbadning og påpegede, at der er beviser for, at denne praksis kan "forbedre dit humør, mindske stress, forbedre dit kredsløb og styrke dit immunsystem."

Hvis du ikke har adgang til havet eller en flod i nærheden, kan et koldt brusebad give lignende fordele, ifølge hans udtalelser.

Forskningen om sundhedsmæssige fordele ved koldt vand er stadig i de tidlige stadier, men der er tegn på, at selv blot 30 sekunders koldt brusebad hver morgen i 60 dage kan reducere antallet af sygedage med 30 procent.

Der er også stigende beviser for de positive virkninger af koldt vand på immunsystemet. For eksempel ser det ud til, at personer, der svømmer i kolde vande om vinteren, oplever færre luftvejsinfektioner. Dette skyldes sandsynligvis det kolde vand snarere end selve svømningen.

Selvom koldt vand udløser kroppens stressrespons, viser forskning, at en kortvarig og kontrolleret stressreaktion faktisk kan være gavnlig. Koldt vand øger hjertefrekvensen, får blodkarrene til at ændre størrelse, og kroppen går midlertidigt ind i en slags overlevelsesmode, hvilket Dr. Mosley beskriver som "meget spændende."

Betyder det så, at vi skal opgive varme brusebade helt og holdent? Ikke nødvendigvis. Dr. Mosley foreslår en gradvis tilgang ved at "dreje hanen til koldt i ti sekunder" i slutningen af dit brusebad. Selv en lille mængde koldt vand kan potentielt have langvarige fordele for kroppen.

Så næste gang du træder ind i brusebadet, kan det være en overvejelse værd at inkludere en smule koldt vand i din rutine. Det ser ud til, at det kortvarige chok kan have betydelige sundhedsmæssige fordele.