Ekspert advarer: Derfor skal du aldrig dække toiletsædet med toiletpapir

24/05/2024 16:31

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er et trick, de fleste har brugt på et eller andet tidspunkt.

Mest læste i dag

Uanset om det er på en rasteplads, en festival, et storcenter eller måske din arbejdsplads, har vi alle oplevet at træde ind på et toilet og indse, at vi helst vil undgå at sætte os på toiletbrættet.

Ulækre dråber på brættet er én ting, men frygten for fremmede menneskers bakterier er noget helt andet.

Derfor vælger mange af os at dække toiletbrættet med toiletpapir, så vi føler, at vores lår og baller bliver beskyttet mod de værste bakterier.

Men nu viser det sig, at denne klassiske metode slet ikke giver den beskyttelse, vi troede. Faktisk er det modsat.

Det rapporterer det britiske medie The Mirror.

Bakterier dør hurtigt

Selvom det kan være svært at tro, er toiletsæder faktisk designet til at afvise bakterier, da brættets form og glatte overflade gør det svært for bakterier at blive siddende.

"Faktisk er toiletbrættets overflade ofte meget renere end de fleste menneskers køkkenvask," siger Philip Tierno, klinisk professor i mikrobiologi og patologi ved NYU Langone Medical Center.

Han forklarer, at de bakterier, der findes på toiletbrætter, ofte dør ret hurtigt.

Men det forholder sig anderledes med toiletrullen. Toiletpapir er designet til at absorbere, hvilket gør det til et ideelt levested for bakterier, der trives i det bløde papir.

Bakterier på toiletrullen

Tidligere studier har vist, at hver gang man skyller ud i toilettet, hvirvles bakterier fra afføringen op og kan nemt lande på toiletrullen, som ofte er placeret tæt på kummen.

Derfor anbefales det at skylle ud med låget nede, hvilket dog kan være svært på offentlige steder, hvor der kun findes et bræt.

Hvis du er typen, der dækker det offentlige toiletbræt med papir, bør du vide, at du faktisk udsætter dig selv for endnu flere bakterier.

Den mest effektive løsning er også den mest besværlige – at gå på hug og ‘squatte’ over toilettet uden at røre det.

Uanset hvordan du vælger at sidde over kummen, bør du altid huske at vaske dine hænder grundigt.

"Ligegyldigt hvor bakteriefyldte dine hænder er, skal de nok blive rene, så længe du vasker dem ordentligt i 20 sekunder med sæbe og husker at komme ind under neglene," råder Philip Tierno.