Især i de seneste to år, præget af pandemien, er de fleste blevet mere opmærksomme på betydningen af bakterier og hygiejne.
Det er alment kendt, at det er vigtigt at vaske hænder, før man spiser eller tilbereder mad, samt efter toiletbesøg. Dette er fornuftigt, da det er logisk at antage, at der kan være mange potentielt skadelige bakterier til stede i forbindelse med toiletbesøg.
På andre områder i vores dagligdag forventer vi dog normalt, at hygiejnen er i orden. Dette gælder eksempelvis, når vi nyder en kold dåsesodavand eller energidrik, selvom der ikke er nogen garanti for, at der ikke har været snavs på dåsen.
En undersøgelse foretaget af det australske firma EarthEcco, som er specialiseret i bakterier, har vist, at toppen af en dåsesodavand, som kommer i kontakt med dine læber under drikning, faktisk er mere beskidt end et toiletbræt.
I denne undersøgelse blev målingerne foretaget med en enhed kaldet RLU, hvor genstande anses for at være rene, hvis de måler under 30 RLU, og beskidte, hvis de måler over 135 RLU. Dåsesodavand er ofte kategoriseret som beskidte i denne sammenhæng.
Undersøgelsen viste, at en almindelig dåsesodavand målte hele 1146 RLU, til sammenligning måler et gennemsnitligt toiletbræt 980 RLU.
Jake Tyson, direktøren hos EarthEcco, blev chokeret over resultatet og har udtalt, at han aldrig vil drikke direkte fra en sodavandsdåse igen. Han bemærkede ironisk, at det næsten ville være sundere at drikke direkte fra toilettet end fra en dåse.
Nogle af de bakterier som EarthEcco ifølge idenyt fandt på dåsesodavandene var colibakterier, som normalt findes i afføring, og som ifølge Statens Serum Institut er "blandt de mest almindelige årsager til bakterielle infektioner."
Så næste gang du vil nyde en forfriskende dåsesodavand eller energidrik, anbefales det at bruge et glas eller et sugerør i stedet for at drikke direkte fra dåsen. Alternativt kan du overveje at drikke fra toilettet - det er faktisk renere.