Når sommeren nærmer sig, er det en god idé at bruge et par ekstra minutter på at slukke helt for varmesystemet derhjemme, hvilket ikke kun kan spare dig penge, men også bidrage til Danmarks grønne omstilling.
Det er ikke tilstrækkeligt bare at skrue termostaten på radiatoren ned, når du lukker ned for varmen om sommeren. Selv når radiatorerne ikke er i brug, fortsætter varmesystemet med at køre på lavt blus, på samme måde som en bil, der stationært kører.
Energistyrelsen forklarer dette i en pressemeddelelse.
Ved at slukke for varmen direkte på selve varmesystemet kan hver enkelt husejer spare mellem 600 og 1600 kroner om året, afhængigt af varmekilden. Det svarer til 3-5% af det årlige varmeforbrug, som Matilde Grøn Bjørneboe fra Energistyrelsen, ekspert i energibesparelse og danskernes energivaner, forklarer.
"Når du sætter varmesystemet på sommerdrift, produceres kun varmt vand, ikke varme til radiatorer eller gulvvarme, hvilket er fornuftigt om sommeren. Det kan virke lidt besværligt første gang, men det tager faktisk kun få minutter, og det er virkelig en win-win, både for din pengepung og for klimaet."
5 minutter til fordel for din økonomi og klimaet
Sommerlukningen består af to enkle trin: Sluk varmesystemet og cirkulationspumpen. Det kan variere fra hus til hus, hvilket håndtag på varmesystemet der skal drejes, og hvordan man slukker cirkulationspumpen. I nogle tilfælde sker dette automatisk.
Når varmesystemet er slukket, er det en god idé at åbne termostaterne på radiatorerne helt, så de ikke sidder fast i løbet af sommeren.
På SparEnergi.dk findes der vejledninger, der viser, hvordan du sætter dit system på sommerdrift.
Samlede besparelser ved at lukke ned for varmesystemet om sommeren fordelt efter type:
Oliefyr: 1.600 kroner
Naturgas: 900 kroner
Træpillefyr: 900 kroner
Luft til vand varmepumpe: 600 kroner
Fjernvarme: 700 kroner
Disse besparelser gælder for en sommer i et standardhus på 130 m².