Airfryeren (varmluftfrituren) har gjort sit indtog i de danske køkkener og har bevist sig som en sandt spilændrer. Men bag den stigende popularitet ligger der overraskende grunde til, hvorfor man måske ikke skal lægge al sin tillid i denne køkkenmaskine.
Airfryeren gør det let og hurtigt at tilberede mad, og sociale medier som TikTok svømmer i opskrifter og videoer, der viser lækre retter.
Selvom Airfryeren har sine fordele, påpeger The Sun nogle markante ulemper, som det er værd at overveje, før man investerer i en.
For det første er Airfryeren ikke en 'frituresteger,' på trods af sit navn. Den benytter sig af konvektionsteknologi til at cirkulere varm luft omkring maden, hvilket gør f.eks. fritter sprøde og gyldne uden at kræve en stor mængde olie. Selvom det er sundere end traditionel friture, kan samme effekt opnås ved at bruge en konvektionsovn uden ekstra omkostninger.
Det kan måske være mere fornuftigt at prioritere andre køkkenredskaber, især hvis man lige er begyndt at udforske madlavningens verden. Billigere modeller er typisk mindre, hvilket betyder, at man måske bruger mere tid på at tilberede mad i flere omgange end med en almindelig ovn.
Udover prisen kan mindre portioner også betyde, at energiregningerne stiger på grund af den ekstra tilberedningstid. Selv high-end Airfryere (koster over £400, svarende til knap 3.500 kroner) er stadig relativt kompakte, så det kan være svært at mætte hele familien, især hvis man er mange omkring middagsbordet.
Endelig er Airfryeren ikke så sund, som man måske håbede. Ifølge Victoria Taylor, en diætist fra British Heart Foundation, afhænger det helt af, hvad man tilbereder, og hvor ofte man spiser stegt mad. På BHFs hjemmeside skrev hun: "Hvis man tilbereder madvarer, som man normalt ikke tilsætter fedt til, når man laver dem, uanset om det er frosne fritter, bacon, pølser eller paneret kylling, så vil tilberedningen i en Airfryer sandsynligvis ikke gøre det sundere."