Mange mennesker foretrækker at sove med åbne vinduer om natten for at få frisk luft. Dog viser en ny undersøgelse udført af kardiologen Thomas Münzel, at dette kan være stressende for kroppen.
Nattestøj påvirker helbredet
Sammen med sit hold af forskere på Johannes Gutenberg-Universitetet i Mainz undersøgte Münzel virkningerne af gadestøj på helbredet og opdagede, at nattestøj har større indvirkning på os end tidligere antaget.
Men hvorfor er nattestøj skadeligt, selvom den ikke vækker os? Grunden er faktisk meget enkel: Baggrundsstøj får kroppen til konstant at frigive stresshormoner. Over tid fører dette til forhøjet kolesterol og blodtryk, hvilket også kan påvirke dit hjertes sundhed negativt.
At sove med åbent vindue om natten udsætter derfor kroppen for konstant potentielt stress. Selvom trafikstøj ikke straks vækker én, reagerer kroppen stadig ubevidst på den. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at sove med sine vinduer lukket.
Ifølge Münzels studieresultater, "antager vi, at støj inducerer en stressreaktion, der er karakteriseret ved aktivering af det sympatiske nervesystem, ledsaget af en øget frigivelse af katekolaminer, kortison og angiotensin-II, som i sidste ende fører til forstyrrelser i karsystemet."
Støjbeskyttelse
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) betragtes et lydtrykniveau over 65 decibel som skadeligt. Når en bil kører forbi et åbent vindue, kan støjniveauet nå 70 decibel.
Bor man ved en travl vej, er det derfor bestemt en god idé at holde vinduet lukket om natten eller i det mindste beskytte kroppen med ørepropper.
Hvis man ikke bor i en by, er der ikke den samme fare forbundet med at sove med åbent vindue. Bor man derimod midt i en storby, hvor der aldrig rigtigt er roligt, så er det en god idé at holde vinduet lukket om natten.