De færreste ved det: Almindelig ingrediens kan forebygge demens

15/05/2024 13:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Denne almindelige ingrediens kan forebygge demens.

Mest læste i dag

Mange bruger denne almindelige køkkeningrediens flittigt, når de laver mad, men det er nok de færreste, der er klar over, at den kan hjælpe med at forebygge demens.

Dette rapporterer det tyske medie 24Vita.

Ifølge ny forskning fra Harvard University, kan regelmæssigt forbrug af olivenolie i madlavningen også bidrage til at beskytte mod demensrelaterede dødsfald.

I et dybdegående studie, der analyserede kostspørgeskemaer og dødsattester over en 30-årig periode fra over 90.000 amerikanere, er det kommet frem, hvordan olivenolie kan spille en nøglerolle i kampen mod demens.

Studiet viste, at personer, der indtager mere end en halv spiseskefuld olivenolie dagligt, har omkring 30 procent lavere risiko for at dø af demens, sammenlignet med dem, der sjældent bruger olivenolie.

Desuden er det opmuntrende, at selv små kostændringer, såsom at udskifte en teskefuld mayonnaise eller margarine med olivenolie dagligt, kan sænke risikoen for at dø af demens med otte til 14 procent.

Selvom olivenolie ofte værdsættes for sin evne til at forbedre smagen af retter, kan dens største værdi i virkeligheden være dens bidrag til at opretholde kognitive funktioner.

Derfor er olivenolie mere end blot en ingrediens; den spiller en essentiel rolle for vores helbred.