Advarsel: Pak aldrig disse madvarer ind i sølvpapir

07/10/2023 17:11

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Visse madvarer bør ikke pakkes ind søvlpapir, advarer kemiafdelingen hos Forbrugerrådet Tænk.

Mest læste i dag

Folie, også kendt som alufolie eller sølvpapir, kan have negative miljøpåvirkninger og potentielt afgive aluminium til din mad, især når den bruges til at indpakke sure fødevarer som citroner. Det er derfor en god idé at begrænse brugen af folie.

Forbrugerrådet Tænks kemiafdeling advarer nu mod brugen af folie på grund af de potentielle langsigtede sundhedsrisici. Især ved kontakt med sure fødevarer kan alufolie frigive aluminium til fødevarerne.

Pak ikke disse fødevarer ind

Det anbefales at undlade at pakke fødevarer som citroner og andre sure produkter, f.eks. syltede rødbeder og agurkesalat, ind i folie. Der er dog flere fødevarer, som bør undgås at blive indpakket i folie. Selv meget salte fødevarer som saltede sild kan opløse aluminium, ligesom sure fødevarer.

Forbrugerrådet Tænk advarer: "Både sure og salte fødevarer kan potentielt opløse aluminium, hvilket kan ende med at overføres til din mad, når de er indpakket i folie."

Akkumuleret aluminium fra folie kan udgøre en sundhedsrisiko over tid og påvirke:

  • Hjernen

  • Nervesystemet

  • Frugtbarheden

Selvom det måske ikke er grillsæson lige nu, anbefales det at overveje alternative løsninger i stedet for folie, næste gang du griller. For eksempel kan rustfrie stålbakker være et godt alternativ til folie, da de ikke har samme risiko for at afgive aluminium til maden.

Hvis du alligevel ønsker at bruge folie til grilning, bør du være særligt forsigtig, især når du tilføjer surt eller salt til maden. Det er en god idé at vente med at tilsætte citronsaft, indtil maden er pakket ud fra folien.