Advarsel fra ekspert: Tjek din shampoo for skadelige stoffer

14/10/2023 14:55

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Eksperten lægger ikke fingre imellem.

Mest læste i dag

Mens du står i supermarkedets hygiejneafdeling, er det muligvis ikke skadelige hormonforstyrrende stoffer, der optager din opmærksomhed. Men ifølge en nylig undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, er det måske på tide at reflektere over dette.

Undersøgelsen afslører, at næsten halvdelen af de testede shampooer indeholder potentielt farlige stoffer. "Problemet er ikke begrænset til shampoo alene; disse bekymrende stoffer findes i mange aspekter af vores dagligdag," advarer Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi ifølge B.T.

Hun understreger, at det ikke er de individuelle kemiske forbindelser, der udgør problemet, men snarere deres samlede virkning, kendt som 'cocktaileffekten'.

Forbrugerrådet har gennemgået 72 forskellige shampooer og opdaget, at 30 af dem indeholder "uønsket kemi." Disse stoffer mistænkes for at være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. Dette udgør en skræmmende 40 procent af alle de testede produkter.

"Vi taler ikke kun om mystiske kemiske forbindelser, der kræver en ph.d. i kemi for at forstå. Vi taler også om stoffer som PFAS, som tiltrak offentlighedens opmærksomhed sidste år," tilføjer Christel Søgaard Kirkeby.

Forbrugerrådet har identificeret flere stoffer, som du bør være opmærksom på, herunder Benzyl Salicylate, Salicylic acid, Methylisothiazolinone og Octaflouropentyl methacrylate (PFAS). Desværre er lovgivningen utilstrækkelig og tager ikke tilstrækkeligt højde for vores eksponering for disse stoffer i forskellige aspekter af vores liv.

Desuden har dyreforsøg vist alvorlige konsekvenser såsom forringet sædkvalitet og tidlig pubertet.

For at beskytte dig selv anbefaler Christel Søgaard Kirkeby at bruge appen Kemiluppen til at kontrollere dine plejeprodukter, vælge produkter med Svanemærket eller Asthma Allergy Nordic-certificering, foretrække parfumefri produkter og især være opmærksom på de produkter, du bruger dagligt.

Så næste gang du tager en shampoo i supermarkedet, er det måske en overvejelse værd, hvad du rent faktisk anvender på din hovedbund.