Adskillige har undret sig: Dette tidspunkt er det værste at falde i søvn på

12/02/2024 14:03

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En ekspert giver nu en dybere indsigt i søvnen.

Mest læste i dag

Mange danskere kæmper med at lægge mobiltelefonen væk før sengetid, hvilket kan have en negativ effekt på søvnkvaliteten. Spørgsmålet er dog, om dette virkelig er hovedårsagen til dårlig søvn.

Søvnforskningsekspert Dr. Karan Raj har delt nogle oplysende fakta om, hvordan vores valg af sengetid kan påvirke vores sundhed, rapporterer The Mirror.

"Hvornår du beslutter at gå til ro, spiller en rolle for din søvnkvalitet. Det er dog en mere kompleks sag, end en nylig viral TikTok-video antyder," udtaler Dr. Raj, som kommenterer på en video, der hævder, at at være vågen mellem kl. 22.00 og 04.00 markant kan forhøje risikoen for alvorlige sygdomme.

Videoen, han refererer til, kan findes i slutningen af denne artikel.

Dr. Raj påpeger, at bekymringer omkring blåt lys fra telefoner er velkendte, men det valgte tidspunkt for sengetid er mindst lige så vigtigt.

Videoen han reagerer på, nævner, at at forblive vågen mellem 22.00 og 04.00 kan øge risikoen for sygdomme såsom kræft og hjertesygdomme. Dr. Raj forklarer dog, at situationen er lidt mere indviklet.

"Du gennemgår 90-minutters søvncykler, hvor din hjerne skifter mellem ikke-REM og REM-søvn," forklarer Dr. Raj.

REM, eller Rapid Eye Movement, er en søvnfase karakteriseret ved hurtige øjenbevægelser og høj hjerneaktivitet, hvilket også er når vi oplever de mest levende drømme, ifølge Mobler.dk.

Han tilføjer, at fordelingen af ikke-REM og REM-søvn ændrer sig i løbet af natten, med en tendens til mere REM-søvn i de tidlige morgentimer.

Selvom vores individuelle søvnmønstre varierer, stræber kroppen efter at opretholde en balance mellem de to typer søvn.

"Det præcise tidspunkt, du går i seng på, er ikke afgørende... med forbehold," advarer Dr. Raj og råder imod at gå til sengs meget sent, som kl. tre eller fire om morgenen, da det kan resultere i en søvn med begrænset dyb søvn.

En mangel på dyb søvn kan efterlade os uoplagte den følgende dag.

Ved at lytte til Dr. Rajs vejledning, kan vi muligvis finde nøglen til en bedre nattesøvn og derved et sundere liv.

Videoen han nævner, kan ses nedenfor.