24-årige Ida er en af mange med overset lidelse: Hun troede selv, at det var hende, der var noget galt med

29/07/2024 16:34

|

Sebastian Ilsøth

Arkivfoto: Shutterstock
Ida har nu fået svar på, hvorfor hun har det som hun har, og kunne derfor komme i behandling.

Mest læste i dag

Den 24-årige Ida Grønmo har længe oplevet både fysiske og psykiske forandringer, der kom og gik med en foruroligende regelmæssighed.

Hun søgte hjælp hos læger og psykologer for at finde en forklaring, men uden held. "Jeg begyndte at tro på idéerne om, at jeg måske ikke var god nok, eller at jeg bare var meget doven," fortæller Ida til NRK.

Det var først efter en samtale med sin søster i 2021, at tingene begyndte at falde på plads.

Idas søster foreslog, at hun muligvis led af præmenstruel dysforisk lidelse (PMD), en alvorlig form for PMS.

Denne samtale blev et vendepunkt for Ida, som derefter begyndte at undersøge PMD nærmere, og hun kunne hurtigt se en sammenhæng mellem sine symptomer og menstruationscyklussen.

PMD kan have en betydelig indflydelse på hverdagen, karrieren og forhold, hvilket kan gøre det svært at fungere normalt.

Symptomerne varierer, men kan inkludere irritabilitet, stress, koncentrationsbesvær, depressive tanker og fysiske symptomer som hovedpine og mavesmerter.

For Ida betød det ofte, at hun følte sig overvældet og udmattet, især i perioden op til menstruationen.

Selvom viden om PMD er begrænset blandt læger og psykologer, har Ida nu fundet en behandling, der hjælper hende noget. Hun tager antidepressiva i 14 dage hver måned, hvilket dæmper de værste symptomer.

En overset sygdom, der rammer mange

Ifølge Ugeskriftet for Læger er PMD en ofte overset lidelse i Danmark. Manglende litteratur medfører, at mange kvinder med PMD bliver stigmatiserede, fejldiagnosticerede eller forbliver ubehandlede.

PMD varer i gennemsnit seks dage og kan gøre livet særligt svært i dagene før menstruationen, men symptomerne aftager normalt, når menstruationen begynder.

Det anslås, at omkring 3-5% af kvinder i den fertile alder lider af PMD.

Ida har lært at håndtere sin tilstand ved at lytte til sin krop og tilpasse sin livsstil. Hun bruger en app til at spore sin menstruationscyklus, hvilket hjælper hende med at forstå sine humørsvingninger og energiudsving. "Så behøver jeg ikke tænke 'åh nej, hvorfor er jeg så sur eller så deprimeret'. Så kan jeg kigge i appen, og det giver mening," siger hun.

Med forståelse og selvomsorg har Ida fundet måder at leve med PMD. Hun forklarer, at den bedste medicin mod PMD er at være venlig mod sig selv og lytte til sin krop.