Mette Frederiksen vil have skolebørn til at teste sig selv: ’Det er jo ikke raketvidenskab’

05/03/2021 14:40

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Danmarks Statsminister har åbnet op for, at danske skoleelever skal teste sig selv hvis de gerne vil i skole.

Ideen deler statsministeren på sin Facebookprofil, og det er en ide hun har fået med sig hjem, fra den netop overståede rejse til Israel – Det skriver DR.

Her skulle Mette Frederiksen, sammen med den østrigske forbundskansler Sebastian Kurz, drøfte muligheden for at købe vacciner af det mellemøstlige land, men det var altså ikke bare en vaccine-aftale statsministeren har taget med sig hjem.

Ideen om at skoleelever tester sig selv, er nemlig noget der har fungeret, og været medvirkende til genåbning af skoler i Østrig.

”Jeg tager også hjem med inspiration fra Østrig, der har åbnet skolerne blandt andet ved, at børnene tester sig selv. Kan vi gøre det i Danmark - og dermed få flere børn tilbage - vil det virkelig være godt,”

Følger man den ’østrigske’ model, vil danske skoleelever fremover skulle teste sig selv, to gange om ugen, og ifølge professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, er det en ide med stort potentiale.  

”Det er ikke raketvidenskab, det her. Hvis det er så enkelt som at tage en pind, stikke den op i næsen og så vente på et farveudslag, så kan børn på en vis alder godt finde ud af det her. Og det vil betyde, at børn på den måde også tager ejerskab til at stoppe smittespredningen,”

Også i organisationen Danske Skoleelever, bliver ideen mødt med åbne arme.

”En brøkdel af eleverne vil ikke have tests, men vi har en massiv del, som gerne vil. Dem kan vi ikke holde tilbage på grund af enkeltes frygt. Vi skal ikke se endnu flere i mistrivsel, fordi enkelte ikke vil have en test,” – lyder det fra formand Esther Vyff Petersen, der tilføjer:

”Hvis det hjælper til at komme tilbage til den hverdag, vi kender, så er jeg ligeglad med, om det er tvang. Så må man som forældre vurdere, om man vil ekskludere sit barn fra klassens fællesskab,”